open-navfaktor-logo
search
Svečano
Obilježena 70. godišnjica Univerziteta u Sarajevu: Diplomiralo više od 170.000 studenata
Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu je istakao da je Univerzitet u Sarajevu prethodnih decenija postigao vrlo značajne rezultate i uspjehe u oblasti obrazovanja
02.12.2019. u 14:51
get url
text

Univerzitet u Sarajevu je danas obilježio 70. godišnjicu održavanjem svečane sjednice Senata i promocijom profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu. Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, je istakao da je Univerzitet u Sarajevu prethodnih decenija postigao vrlo značajne rezultate i uspjehe u oblasti obrazovanja.

-Univerzitet u Sarajevu je u 70. godišnjici svoga postojanja, možemo slobodno kazati, u situaciji da može istaknuti vrlo ozbiljne rezultate koje smo postigli u prethodnih nekoliko godina, tako da u 70. godišnjicu ulazimo s vrlo ozbljnim iskorakom prema boljoj budućnosti - rekao je Škrijelj.

Dodao je su prošle godine, nakon potpisivanja kolektivnog ugovora, značajno poboljšali položaj akademskog osoblja što je značilo povećanje plaća za 60 posto.

-Uradili smo kao Univerzitet mnogo na kvalitetu istraživanja i dobili od Europske komisije logo za izvrsnost u istraživanjima. Taj logo ima nekoliko univerziteta u BiH. Zaposlili smo u protekloj godini više od 150 naših najboljih studenata, dobitnika zlatne i srebrne značke. I u tom pogledu, Univerzitet u Sarajevu danas, kada slavi 70. rođendan, može biti ponosan na ono što je postigao u prošlosti - kazao je Škrijelj.

Podsjetio je da je na Univerzitetu u Sarajevu do sada diplomiralo više od 170 hiljada studenata u proteklih sedam decenija, a preko tri i pol hiljade ih je doktoriralo.

-Univerzitet u Sarajevu je kao najstariji i najveći univerzitet u BiH dao ozbiljan doprinos formiranju drugih javnih univerziteta. Time se može sumirati da je Univerzitet u Sarajevu dao ozbiljan doprinos razvoju BiH kao države i našeg bh. društva, a da smo preko školovanja mladih ljudi iz zemlje i izvan BiH dali doprinos i šire izvan BiH. Nalazimo se među 6,2 posto najboljih univerziteta u svijetu. Bili smo na početku mandata ovog rukovodstva među oko 9,5-10 posto najboljih univerziteta. Za ovih nekoliko godina našli smo se u tom nekom, možemo reći, elitnom društvu 6,2 posto najboljih univerziteta, i u tom pogledu smo zadovoljni - rekao je Škrijelj.

{$galerijaFotografija}

Napomenuo je da je Univerzitet u Sarajevu prolazio i kroz različita iskušenja, istakavši da je uvijek odolijevalo svim izazovima s kojima se Univerzitet suočava i danas.

-Imamo situacija da nam studenti tri fakulteta ne pohađaju nastavu već duže od mjesec dana samovoljom jednog fakulteta. Ali i to je život i to se treba spomenuti u svečanim trenucima. Ne trebe stvari sklanjati od javnosti, one moraju biti dostupne, jer svečanost traje kratko, ali život idalje dalje - kazao je Škrijelj.

Na kraju je istakao da će kao odgovor na takvo ponašanje, studenti ova tri fakulteta iskazati svoj bunt i najvjerovatnije će u srijedu imati mirnu protestnu šetnju kako bi upozorili javnost, a prije svega osnivača, Skupštinu i Vladu Kantona Sarajevo, da se taj problem mora konačno riješiti.

U čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovisani su akademik dr. Esad Duraković, akademik dr. Asif Šabanović, akademkinja dr. Mirjana Vuković, prof. dr. Ramo Masleša i prof. dr. Niko Ikić. Na svečanosti su dodjeljene i zahvalnice Univerziteta u Sarajevu pojedincima i institucijama zaslužnim za izuzetna dostignuća, promociju i uspješan rad i razvoj Univerziteta u Sarajevu.

Prije 70 godina, 2. decembra 1949. godine, u zgradi stare gradske Vijećnice sastala se Skupština Univerziteta na kojoj su izabrani prvi rektor dr. Vaso Butozan i prvi prorektor dr. Drago Krndija. 

UNSA - 2. 12. 2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.