- Ovo je priča ratnog reportera Oslobođenja o predsjedniku države i vrhovnom komandantu. O njemu sam počeo pisati pred rat u Bosni i Hercegovini, pa puno u ratu, pa poslije rata - do njegove smrti. Dogodilo se da sam baš izvještavao sa dženaze Alije Izetbegovića, na Kovačima u Sarajevu, redakcijski zadatak je bio da pišem o ukopu predsjednika - kazao je za Fenu Hodžić.

Tekstovi koji su objavljeni u knjizi obuhvatili su događaje na kojima je sretao Aliju Izetbegovića i o tome izvještavao.

- Dakle, zvanično Alija Izetbegović to je ono što sam objavio u Oslobođenju, nezvanično - ono što sam pisao o njemu u Dnevniku. Bilo je mnogo svečanosti na kojima je on govorio, a ja izvještavao. Ima nekih sjajnih njegovih besjeda. To je tek izbor tekstova koje sam objavio, jer ima materijala za još jednu knjigu - naglasio je.

Precizira da nikad tokom novinarske karijere nije pratio Aliju Izetbegovića na putovanjima, a njegovi tekstovi su obično nastajali u neobičnim situacijama.

Iz obimne građe, Hodžić je izdvojio tekst pod nazivom "Snajperski safari - na Sarajlije", iz 1994. godine. Već tada je, kaže, bila poznata ta priča. Taj tekst nastao je, kaže, kad je izvještavao sa smotre Odreda za specijalnu namjenu MUP-a BiH "Bosna" u Sarajevu. Tom prilikom pitao je generala Mustafu Hajrulahovića Talijana o "snajperskom safariju" na Sarajlije, dok su čekali Aliju Izetbegovića da održi govor.

Knjiga "Alija Izetbegović zvanično i nezvanično" prati period od 1991. godine, a završava se smrću Alije Izetbegovića odnosno godinu dana kasnije kad je objavljena njegova knjiga "Tajna zvana Bosna". Sadrži i fotografije, uglavnom nastale uz tekstove Šefke Hodžića objavljene u listu Oslobođenje.

Šefko Hodžić (1945.) radio je kao novinar u mnogim redakcijama. Kao ratni reporter Oslobođenja Hodžić je, od 1992. do 1995. godine, objavio više stotina izvještaja i reportaža sa ratišta iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Snimio je i brojne ratne fotografije. Proglašen je ratnim reporterom za 1992. godinu, a 1996. dobio je Plaketu Armije RBiH - najviše armijsko priznanje za civile, te nagradu lista Oslobođenje "30. avgust" za četverogodišnje izvještavanje sa bh. ratišta.

Do sada je objavio nekoliko knjiga.