Prema odluci selektorice Tanje Miletić-Oručević, kako je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji, u ovogodišnju selekciju Festivala bosanskohercegovačke drame je uvršteno pet predstava i to: "Zbogom, Kalifornijo" prema tekstu Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, predstava "Zid" prema tekstu Ružice Aščić, u režiji Christiana Jalžečića i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, predstava "Kao i sve slobodne djevojke" prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić i u produkciji Ateljea 212 iz Beograda i predstava "Djelidba" po motivima komedije Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta i u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

- Što se tiče tematskog i idejnog kruga, usudila bih se sa olakšanjem ustvrditi da je u bosanskohercegovačkoj drami nakon tridesetak godina rat konačno završen, ili barem naziremo njegov kraj. Normalna je to posljedica pojave dramskih pisaca koji su mladi i rat ne pripada njihovom neposrednom iskustvu, ali – možda još važnije – napuštanja u društvenom i umjetničkom životu opsesije ratnim događanjima, koja je trajala dugo u sasvim razumljivim okolnostima, ali koju jedno zdravo društvo (ili bar društvo na putu ozdravljenja) mora konačno pospremiti u historijski kontekst kome pripada. Naše drame konačno počinju govoriti o životu ljudi danas, o njihovim aktuelnim problemima, bilo da je to egzodus u inostranstvo, melankolija nostalgije, čežnja mladih djevojaka za normalnim i ispunjenim životom, a i u postavkama klasičnih djela reditelji u ovoj selekciji pronalaze vezu sa savremenim čovjekom, bilo da je to bezumni materijalizam i opsesija zgrtanja novca ili nacionalizam doveden do apsurda smještanjem u daleku budućnost, koja po svemu podsjeća na sadašnjost. Iz historijskih, epskih okvira ratnih priča bosanskohercegovačka drama se vraća ličnim, intimnim problemima te problemima porodice. Time – na našu veliku sreću – počinje ličiti na prosjek evropske drame na bilo kojoj sceni danas - kazala je Miletić-Oručević.

Bosansko narodno pozorište Zenica u koprodukciji sa XXII festivalom bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. sprema predstavu "Sve to je iz kuće" prema tekstu Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, a koja će biti izvedena u okviru Takmičarskog programa.

- U čast nagrađenih, posljednjeg dana Festivala bit će izvedena predstava "Narodni neprijatelj" prema tekstu Henrika Ibzena, u režiji Nine Nikolić i u produkciji Makedonskog narodnog pozorišta Skoplje. Ovogodišnji Stručni žiri Festivala će raditi u međunarodnom sastavu: Emin Bilge (Turska), Hasan Zahirović (Češka) i Adnan Lugonjić (Bosna i Hercegovina) - istakla je Merima Handanović, voditeljica Službe za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.