open-navfaktor-logo
search
Pomoć preduzećima
Obuća: Zadovoljni smo podrškom Vlade FBiH u kontinuitetu, vjerujem u projekt brze ceste
Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća zadovoljna je podrškom koju Vlada Federacije BiH pruža tom kantonu u kontinuitetu.
26.07.2022. u 10:19
get url
text
Aida Obuća

U razgovoru za Fenu podsjeća da već treću godinu zaredom, iz federalnog budžeta taj kanton dobija isti iznos novčanih sredstava u vidu granta, oko 4,1 milion maraka, što je kako je kazala, veoma značajna finansijska podrška za budžet BPK-a Goražde.

- Uzme li se u obzir iznos našeg budžeta, to je negdje oko 10 posto što je veoma značajno. Upravo zahvaljujući toj podršci, mi smo uglavnom uspjevali da finansiramo naše osnovne ustavne nadležnosti kada je u pitanju provođenje strukturalnih reformi poput reforme javne uprave, zatim donošenje zakonskih rješenja kojima se poboljšava radno-pravni status uposlenika, prije svega u MUP-u i državnih službenika, zaposlenika u zdravstvu, kao i uposlenika unutar pravosudnih organa - pojašnjava Obuća.

Naglašava da zbog nedostatka finansijskih sredstava, od donošenja federalnih zakona prije 10-12 godina, oni nisu bili usklađeni na području BPK Goražde.

- Zbog toga su recimo policajci i državni službenici u BPK imali puno manja lična primanja nego njihove kolege u drugim dijelovima FBiH. Mi smo zahvaljujući upravo podršci Vlade FBiH mogli usvojiti ta zakonska rješenja, potpisati kolektivne ugovore i stvoriti uvjete da se povećaju plaće u MUP-u i Upravi policije od prošlog mjeseca, a državnim službenicima i uposlenicima u zdravstvu se uvećane plaće isplaćuju od početka ove godine što je dobro imajući u vidu da je došlo do poskljupljenja osnovnih životnih namirnica i životnog standarda kako u FBiH tako i u BPK - ističe Obuća.

Naglašava da je posebno bitna podrška projektima od značaja za BPK Goražde koji se finansiraju kako iz sredstava granta, tako i putem resornih federalnih ministarstava.

- Upravo zahvaljujući sredstvima Vlade FBiH uspjeli smo da završimo projekte koji su u interesu svih građana. Tu prije svega mislim na uspostavu Hemodijaliznog centra u koji je investirano oko 1,5 miliona KM, zatim centralno spomen-obilježje braniocima Goražda na čiju smo izgradnju čekali više 20 godina, tu je i rekonstrukcija putnih pravaca na području BPK - precizirala je ona.

Premijerka BPK naglašava da je zahvaljujući podršci Vladi FBiH omogućeno da se ona u većem obimu pruža raznim segmentima.

- Ove godine planiran je puno veći iznos za podršku obrtnicima i privrednicima jer donijeli smo odluku da to bude 300.000 KM. Od toga, 100.000 KM planirano je za obrt i srodna udruženja, a 200.000 KM za mala preduzeća. Bitno nam je da ulažemo u razvoj industrijskih zona, jačamo kapacitete javnih zdravstvenih ustanova, naših osnovnih i srednjih škola, te ćemo i ove godine sanirati i rekonstruisati veliki broj tih objekta u vlasništvu kantona, počev od zgrade MUP- a, zatim ministarstva za finansije gdje je smješten i Kantonalni sud, zatim Zavoda za javno zdravstvo i Službe za zapošljavanje. Podrška projektima nižih nivoa vlasti je takođe jako bitna i mi zahvaljujući sredstvima iz FBiH vršimo disperziju njihovog utjecaja i na lokalne zajednice i ta podrška s federalnog nivoa koja dođe u budžet BPK u konačnici dolazi do svakog građanina na cijeloj teritoriji kantona - naglasila je Obuća.

Dodaje da je kontinuitet podrške sa federalnog nivoa doprinio značajnoj stabilizaciji kantonalnog budžeta o čemu svjedoči i činjenica da je tekuća, jedna od najstabilnijih finansijskih godina.

- Prilivi u budžet su jako dobri, čak i bolji od procjena, i to nam daje mogućnost da u potpunosti saniramo i zatečeni deficit koji je u trenutku preuzimanja mandata iznosio oko 10 miliona KM, ali zahvaljujući kontinuitetu podrške te uz racionalno planiranje i trošenje finansijskih sredstava i potpuno poštivanje Zakona o izvršenju budžeta, uspjeli smo da u potpunosti saniramo taj deficit i sada mogu reći da je BPK Goražde kanton koji u ovom trenutku nema budžetskog deficita - podvukla je.

Uz svu ostalu, posebno bitnom Obuća ocjenjuje podršku Vlade FBiH najznačajnijem infrastrukturnom projektu za BPK Goražde, a riječ je o izgradnji brze ceste Goražde - Sarajevo i tunelu Hranjen što je, kako kaže, projekt u čiji završetak vjeruje od samog početka 2018. godine. Smatra da građani BPK Goražde konačno trebaju dobiti kvalitetnu putnu komunikaciju koja im je davno obećana.

- Mislim da ovaj projekt mora biti završen i da kalkulacije u tom smislu ne bi trebale biti predmet političkog prepucavanja i predizborne kampanje bilo koje političke partije jer građani Goražda ne zaslužuju da se na njima i ovom historijskom projektu vodi predizborna kampanja. Mi smo se prema ovom projektu ponašali isto od samog početka do danas, radili i vjerovali u njegov pozitivan ishod. Ohrabrujuće je da je sa promjenom uprave JP Autoceste FBiH došlo do nekog ozbiljnijeg pristupa kada je u pitanju realizacija ovog projekta, kroz transparentnost u iznošenju svih informacija koje su bitne da se predoče građanima i kroz kontinuirani rad. Rezultat toga je i raspisani tender i otvaranje ponuda, i očekivanje potpisivanja ugovora i početak radova krajem ovog mjeseca - navela je Obuća.

Ocjenjuje da je iznos finansijskih sredstava od 32.500.000 KM koja su predviđena u ovoj godini, veoma značajna podrška.

- Ono što je još bitnije jeste da se nastavi s realizacijom i da se sredstva u kontinuitetu planiraju unutar budžeta Vlade FBiH odnosno JP Autoceste i da se u konačnici završi, ne samo prokopavanje tunela Hranjen predviđeno LOT-om 1 već i izgradnja pristupnih puteva da bi mi u konačnici dobili jednu savremenu putnu komunikaciju. Mnogi koji su i na početku bili protivnici ovog prjekta smatrali su da on nije ekonomski opravdan iz razloga što na cijeloj regiji nema dovoljan broj stanovnika. Međutim, ono što u perspektivi otvara mogućnost jeste da blizina s glavnim gradom i bolja putna komunikacija može ići u pravcu i da se ljudi koji su nekada otišli sa ovih prostora, vremenom vrate u ovaj lijepi kraj sa mnogo potencijala koji se u perspektivi može iskoristiti - zaključuje u razgovoru za Fenu premijerka BPK Goražde.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.