open-navfaktor-logo
search
Osnovni sud Brčko
Obustavljen postupak protiv članova proruske organizacije Sveti Georgije za nošenje uniformi
Osnovni sud u Brčkom obustavio je postupak protiv Srđana Letića i 12 drugih članova organizacije Sveti Georgije zbog prekršaja zabrane nošenja uniformi u centru Brčkog 8. januara 2022. godine.
25.02.2022. u 15:54
get url
text

Kako se navodi u rješenju sudije Nebojše Savića od 15. februara ove godine, Sud cijeni da "nije dokazano da su okrivljeni svojim radnjama, ponašanjem i načinom odijevanja, postupali suprotno" Zakonu o mirnom okupljanju, prema kome je zabranjeno nositi uniforme, oznake ili druga obilježja kojima se poziva ili podstiče na oružani sukob ili nasilje, kršenje ljudskih prava i sloboda i posebnih manjinskih prava i sloboda drugih lica, nacionalnu, rasnu, rodnu, vjersku ili drugu diskriminaciju, mržnju i netrpeljivost.

Kako se navodi na stranici Policije Brčko distrikta, koja je izdala prekršajni nalog, 8. januara oko 21 sat policajci su, tokom osiguravanja mirnog okupljanja na Bulevaru mira i kod Spomenika srpskim braniocima Brčkog, zabilježili prisustvo članova udruženja građana Sveti Georgije iz Lončara.

- Članovi ove grupe su došli od strane graničnog prelaza, jednoobrazno obučeni u dukseve Sveti Georgije na kojima je pisalo Rusija. Neki od njih su imali crvene beretke - rekao je policajac Miroslav Gulajić na ročištu održanom 11. februara.

U Rješenju Suda spominje se da je činjenica da su okrivljeni bili obučeni u jednoobrazne crne dukserice, a većina u crne pantalone "džeparice", "ne predstavlja bilo kakvu uniformu" u odnosu na član Zakona o mirnom okupljanju koji to zabranjuje.

Sud navodi da pod određenim uslovima "na nekakvu vojnu formaciju može asocirati činjenica da su se okrivljeni kretali u koloni jedan iza drugog", međutim takav postupak ne predstavlja postupak suprotan Zakonu. Također, navodi se da je ostalo nedokazano da su četvorica okrivljenih nosili crvene beretke sa dvoglavim orlom zlatne boje.

- Niko od okrivljenih nije nosio bilo kakav vojni amblem ili znak, bilo koji dio vojne uniforme, niti su imali bilo kakvu vojnu ili drugu zastavu - stoji, između ostalog, u rješenju Suda dostavljenom Birnu u kojem se dodaje kako se u to Sud uvjerio i uvidom u fotografije.

Birn je ranije pisao o djelovanju ove neregistrovane humanitarne organizacije, čiji je vođa Srđan Letić ranije osuđivan, kao i da neki članovi odaju počast Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH.

Osnovni sud u Brčkom osudio je krajem januara Srđana Letića i Sinišu Stevanovića za nanošenje teških tjelesnih povreda Cvijetinu Sofrenoviću, dok je Mirko Bjelović negirao krivicu i njemu će se suđenje nastaviti, prenosi Detektor.

Srđan Letić je osuđen na šest mjeseci zatvorske kazne, a Siniša Stevanović na jedan mjesec i 15 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.