open-navfaktor-logo
search
Dansko vijeće za izbjeglice
Od početka pandemije zaražena tri migranta: Svi su iz prihvatnog centra Bira i pripadaju istom klasteru
Od početka pandemije koronavirusa zabilježena su tri slučaja zaraze COVID-19 kod migranata.
21.08.2020. u 08:45
get url
text

Kako nam je potvrđeno iz Danskog vijeća za izbjeglice (DCR), svi kovid-pozitivni migranti su stanovnici privremenog prihvatnog centra Bira i pripadaju istom klasteru.

- Prvi slučaj je potvrđen 16. augusta, a druga dva u jutarnjim satima 20. augusta – kazao je Nicola Bay, direktor Danskog vijeća za izbjeglice.

Od pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini, u svim privremenim prihvatnim centrima DCR je uradio 32.398 skrininga na osnovu izraženih COVID-19 simptoma.

- Ukupno 6.096 osoba u pokretu bilo je upućeno u preventivnu izolaciju, do 29. maja svi novi korisnici centara, kao i osobe koje su se vraćale u centre bile su upućene u preventivnu izolaciju u trajanju od 14 dana, dok su 172 osobe bile upućene u izolaciju na osnovu izraženih simptoma. Ukupno je testirano 218 osoba na COVID-19 od čega su kod tri osobe potvrđeni pozitivni rezultati – istakao je Bay.

Izolatorij i karantin

U svakom od privremenih prihvatnih centara uspostavljene su prostorije za izolaciju i karantin, a sve u skladu s preporukama Ministarstva zdravstva, Instituta za javno zdravstvo i Svjetske zdravstvene organizacije.

- Isto tako imamo propisane mjere i korake koji će se poduzeti u slučaju da se u jednom od privremenih prihvatnih centara ustanovi da je neko od korisnika COVID-19 pozitivan. Kada se, u privremenom prihvatnom centru, identificira slučaj za koji se sumnja na COVID-19 i uzorak se pošalje na daljnja ispitivanja u instituciju primarne ili sekundarne zdravstvene zaštite, tim u centru identificira najbliže pojedince i grupe s kojima je osoba bila u kontaktu – objasnio je direktor DCR-a.

VEZANI TEKST - Ne znaju gdje je: Migrant zaražen koronom pobjegao iz izolatorija u USK-a

Zatim se prikupljaju informacije o njihovim putovanjima i kontaktima, prate se njihovi simptomi i daju upute za redovne korake u prevenciji, zaštiti i socijalnoj interakciji.

- U slučaju da se sumnjivi slučaj potvrdi kao pozitivan, pojedinci i grupe s kojima je osoba bila u kontaktu usmjerile bi se u izolacijski prostor unutar privremenog prihvatnog centra na liječenje, a DRC bi započeo planiranje medicinskih skrininga populacije unutar centra, sve u skladu s detaljnim uputama Instituta za javno zdravstvo. Osobe koje su COVID-19 pozitivne trebaju biti smještene u lokalni Dom zdravlja/zdravstvenu ustanovu – kazao je Bay, te dodao kako će svaka procedura povezana s COVID-19 pozitivnim osobama, pripadnicima migrantske populacije, biti realizirana u skladu s preporukama i konsultacijama s Ministarstvom zdravstva, Institutom za javno zdravstvo i s lokalnom zdravstvenom institucijom.

Nakon što se koronavirus pojavio u BiH, Dansko vijeće za izbjeglice, IOM i ostale organizacije koje su direktno uključene u humanitarni odgovor za tražitelje azila, migrante i izbjeglice, razvili su sveobuhvatan plan spremnosti i reagiranja za preveniranje i limitiranje širenja COVID-19 u privremenim prihvatnim centrima.

- Plan je izrađen u bliskoj saradnji s institutima za javno zdravstvo, ministarstvima zdravstva i značajnim brojem zdravstvenih ustanova, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije kao i s ključnim smjernicama za odgovor u humanitarnim sredinama. Sve međunarodne organizacije koje djeluju u centrima dale su sve od sebe kako bismo smanjili mogućnost širenja virusa. Razvili smo plan koji se odnosi na kretanje, dijagnostiku i nadzor korisnika u privremenom prihvatnom centru – kazao je Bay.

Prevencija zaraze

Prema njegovim riječima, plan je izrađen u skladu s propisima i preporukama zdravstvenih ustanova i resornih ministarstava u BiH. Dodatno, u suradnji s IOM-om u centrima su osigurani određeni prostori koji se koriste kao izolatorij te karanten. IOM je osigurao dezinfekcijski tunel na ulazu u svaki privremeni prihvatni centar.

- U privremenim prihvatnim centrima realizirane su preventivne mjere, u skladu s preporukama SZO, a podrazumijevaju dijeljenje informacija i materijala prevenciju. Timovi DCR upriličili su informativne sesije za korisnike u centrima na svim jezicima, s posebnim naglaskom na sve važne mjere, kao i na značaj socijalne distance, redovne dezinfekcije i higijene. DRC posebno aktivno radi na treninzima i edukaciji svojih uposlenika, a sve u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Zaštitna oprema, uključujući maske, rukavice i dezinfekcijske tečnosti, na raspolaganju su korisnicima u privremenim prihvatnim centrima. U pogledu lične i kolektivne higijene, postoji dovoljna količina sredstva za higijenu i dezinfekciju.

- IOM i DRC kontinuirano obavljaju skrining za sve osoblje koje dolazi na dužnost u privremene prihvatne centre, uključujući mjerenje temperature i identificiranje drugih mogućih COVID-19 simptoma. Humanitarni radnici koji rade u centrima obavljaju i redovnu samo-kontrolu. U slučaju da neko od humanitarnih radnika bude u kontaktu s osobom koja je COVID-19 pozitivna, dužni su da obavijeste nadležnog ljekara ili medicinsku ustanovu te da slijede propisane mjere. Osoblje koje ispoljava simptome koji su slični onima za COVID-19, uključujući temperaturu, neće dolaziti u privremeni prihvatni centar do potpunog oporavka – objasnio je Bay.

Migranti imaju slobodu izlaziti iz migrantskih centara, te IOM i DRC nemaju zakonski mandat ili pravo da ograniče kretanje tražilaca azila, migranata i izbjeglica.

- Samo državne i kantonalne vlasti, krizni štabovi i zdravstvene ustanove mogu nametnuti individualne restriktivne mjere za tražitelje azila, migrante i izbjeglice koje su COVID-19 pozitivne. Te mjere i postupci trebaju biti jednake onima za lokalno stanovništvo, a mi smo tu kao njihovi partneri da pomognemo i osiguramo implementiranje propisanih mjera – zaključio je direktor Danskog vijeća za izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.