open-navfaktor-logo
search
Pisci
Oda otporu, inatu i herojstvu - "A Nurija veli": Književni lik Abdulaha Sidrana iz online svijeta "prešao" u knjigu
Facebook je ostrvo prognanih, prostor u kome sam se prisilno našao jer nisam imao kvalitetne ponude da ono što tokom sedmice doživljavam, pretvaram u jednu sedmičnu rubriku, a preko tih rubrika, to se sada kaže kolumne, mnogi od pisaca su organizovali svoje živote.
24.06.2020. u 10:39
get url
text

- To im je način preživljavanja jer ne može se živjeti od knjige. To je iluzija. Čak i kad je knjiga veoma tiražna, kao što su moje posljednje dvije-tri, pisac tu gubi kontrolu nad prodajom. Izdavači mogu slobodno odštampati deset hiljada primjeraka, a njemu platiti za jedno izdanje. Prema tome, ja sam se tamo našao, da tu svu energiju koja je skromna, ali je još posjedujem, i ideje koje razmatram, sa kojima živim, da ne propadaju, da ih negdje kanališem - kazao je u jednom intervjuu za Faktor, naš vrsni književnik, pjesnik, akademik i scenarista, Abdulah Sidran, koji je tada najavio, a sada je svoje "facebookovanje" zaokružio knjigom.

Kako je postao član "online porodice", i aktivni korisnik društvenih mreža, tako je formirao i imaginarnog, književnog lika Nuriju - analitičara koji se obraća publici uz vrlo ozbiljne opaske na našu svakodnevnicu, uglavnom začinjene dozom humora, onako kako to Sidran najbolje radi.

Ali Nurija više nije samo u online svijetu. "Zarobljen" između korica knjiga "A Nurija veli" spreman je da se susretne "face to face" sa svojim fanovima. Knjiga je veoma strog izbor opasnih misli narodnog filozofa Nurije, malo pjesmica, šala i kratkih priča.

A kako do Nurije, otkrio nam je Avdo...

- Moju knjigu neću davati ni u jednu knjižaru, tu sam odluku donio jer ja na Facebooku imam više od 10.000 pratilaca. Tako da pretpostavljam da će to bez ikakvoga srkleta ići poštom ljudima koji žele kupiti. O tome će brinuti moj sin, nek' se malo zabavi. To će biti način na koji ćemo distribuirati knjigu. Štampala ju je "Dobra knjiga" i ja joj se mnogo zahvaljujem jer je to zbilja lijepa knjiga, lijepo je gledati i kad je ne bi čitao. Lijepo i miriše - kazao je Sidran.

O promociji, ističe, nije razmišljao jer kada bi i nešto pravio, nemoguće je jer "korona postavlja svoje zakone".

- Nurija je jedan fenomen. Ako bih pravio promociju, pratila bi je i izložba fotografija Mikija Strašnog (Milomir Kovačević, op. a.), autentičnoga Nurije, u čije sam ime uzeo da odam počast tom načinu iskazivanja otpora u ratnom Sarajevu. Dao sam mu ime Nurija u znak poštovanja prema onom čovjeku koji se stvarno zvao Nurija, a koji je u opsjednutom Sarajevu, u toku rata protiv Bosne, iz prkosa džogirao kroz cio grad. Džogirao je od čaršije do Holiday Inna. Tokom te putanje, trajno je bio na nišanu snajperista sa brda. Ta vrsta herojstva, otpora i inata je nešto što je mene inspirisalo na način na koji promišlja taj moj lik, izmišljeni, književni Nurija - pojasnio je Sidran.

Nurija je i kombinacija onoga što je u našoj tradiciji bio Nasrudin Hodža, ali je istovremeno kombinacija onoga što su bili Don Quijote i Sancho Panza, gdje se spaja jedan utopijski doživljaj svijeta, gdje čovjek vidi vjetrenjače gdje ih nema, juriša na nepostojeće vitezove, sa zdravom ljudskom pameću Sancho Panze koji ga u svemu tome ironizira i zeza.

- Pa se u tom ukrštaju dobija dragulj narodne mudrosti kovane stoljećima. Na neki način, ponekad uspijem kroz Nurijina usta kazati neke jako važne stvari o svemu što čini našu stvarnost, što čini našu sudbinu kolektivnu, pojedinačnu, kako god hoćete - kazao je Sidran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.