open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Odabrani dobitnici priznanja "Počasni građanin Sarajeva"
U Vijećnici je održana 46. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća.  
27.01.2021. u 14:24
get url
text

Na početku sjednice, prilikom razmatranja prethodnih pitanja, gradski vijećnici nisu usvojili prijedlog da se Odluka o organizaciji i djelokrugu organa uprave Grada Sarajeva uvrsti u dnevni red današnje sjednice.

Rad sjednice po dnevnom redu započeo je razmatranjem i usvajanjem odluka o dodjeli priznanja i nagrade Grada Sarajeva u 2021. godini. Tako je, na prijedlog Centara za mir i multietničku saradnju Mostar, Gradsko vijeće usvojilo Odluku o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" akademiku Josipu Muselimoviću.

Potom je, na prijedlog Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, usvojena Odluka o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" ambasadoru Diegu Enrique Arria Salicettiju, te na prijedlog Udruženja za modernu historiju UMHIS i prof. dr. Robertu J. Doniji.

U nastavku zasjedanja, na prijedlog Fondacije "Dogs Trust", priznanje "Plaketa Grada Sarajeva" dodijeljeno je prof. dr. Selmi Filipović, te na prijedlog gradskih vijećnika Srđana Srdića i Alme Jašarević nagrada "Graham Bamford" dodijeljena je Adnanu Hadžiahmetoviću.

Dobitnici priznanja i nagrade će se promovirati, a povelje, odnosno diplome će im uručiti gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Zatim je usvojena Odluka o visini novčanog iznosa "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2021. godini. Novčani iznos "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2021. godini, ovom Odlukom, utvrđen je u visini od 5.000,00 KM.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o izboru članova Komisije za razmatranje, obradu i analizu pristiglih prijava na Konkurs za stipendiranje učenika srednjih škola iz Budžeta Grada Sarajeva, predstavnika Gradskog vijeća, za školsku 2020./2021. godinu. Tako će, Grad Sarajevo nastaviti sa stipendiranjem učenika i u školskoj 2020/2021. godini.

Na kraju sjednice, Gradsko vijeće je usvojilo i Odluku o davanju saglasnosti na Program rada JU "Gradski muzeji" Sarajevo sa finansijskim planom za 2021. godinu, saopćio je Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.