open-navfaktor-logo
search
U Kortrajku
Odbojkašice BiH na otvaranju Zlatne lige gostuju u Belgiji
Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, večerašnjom gostujućom utakmicom u Kortrajku protiv Belgije (20 sati), započinje svoj ukupno drugi te drugu sezonu uzastopno nastup u Zlatnoj ligi ligi Evropske odbojkaške federacije (CEV). U grupi A još nastupa i Švedska, protiv koje će BiH 31. maja igrati u Lundu.
27.05.2023. u 10:48
get url
text

BiH je prošle godine, u debitanskom nastupu u ovom takmičenju, gostujućom pobjedom protiv Španije rezultatom 3:0, osigurala opstanak te nastup i za ovu sezonu. Prethodno su od Španjolki bile izgubile na domaćem terenu u Tuzli s 1:3, a od Francuske u oba meča s identičnih - 1:3.

U sklopu priprema za nastup u ovom takmičenju, koje su od 8. maja odrađivale u Zenici, izabranice bh. selektora Stevana Ljubičića igrale su dvomeč protiv Crne Gore te su u prvom meču ubilježile remi rezultatatom 2:2 (dogovoreno da se igra samo na četiri seta), a u drugom poraz s 2:3.

Revanš mečevi, u kojima će bh. tim biti domaćin u Gradskoj areni Husejin Smajlović u Zenici, na programu su 10. juna (Švedska) i 14. juna (Belgija). Selekcija BiH nastupit će u podmlađenom sastavu, odnosno neće igrati Edina Begić, Edina Selimović, Elena Babić, Žana Dragutinović, Nataše Pavlović i Jelena Mlađenović, dok će se povrijeđene Ajla Paradžik i Dajana Bošković ekipi priključiti nakon povratka iz Švedske te će nastupiti u oba meča koja ćemo igrati na domaćem terenu u Zenici.

Ljubičić je, u izjavi nakon dvomeča protiv Crne Gore, kazao kako je zadovoljan prikazanom igrom te da će mečevi Zlatne lige CEV-a biti dobra priprema za nastup na Evropskom prvenstvu, koje počinje sredinom augusta te kada bi većina igračica koje trenutno nisu uz tim trebale biti na raspolaganju.

EP se igra od 15. augusta do 3. septembra u Belgiji, Italiji, Njemčakoj i Estoniji.  

Dragutinović i Babić zbog povreda neće nastupiti ni na EP-u, na kojem će selekcija BiH biti u grupi B, čiji je domaćin Italija, a u kojoj još nastupaju Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Švicarska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.