open-navfaktor-logo
search
Udruženje
Odgovor HDZ-u iz Bugojna: Je li iznošenje istine o UZP-u "nasilje nad Hrvatima"?
"Nedužni" bojovnici HVO Bugojno za 12 dana oružanog sukoba nanijeli su Bugojnu veće ljudske i materijalne gubitke nego srpski agresor za cijeli period agresije, ističu iz Udruženja
24.09.2019. u 11:37
get url
text
get url
text

Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH SBK, općinski odbor Bugojno, je kao organizator obilježavanja Dana bugojanskih jedinica Armije RBiH i 25. godišnjice "Kupreške operacije" upriličio Svečanu akademiju na kojoj je gost bio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Nakon objave u medijima njegovog obraćanja reagovala je HDZ BiH i pri tome, kako navode iz Udruženja, iznijela niz neargumentovanih činjenica na koje kao domaćini Akademije moraju reagovati.

-Ono što je Džaferović u svom obraćanju rekao, prije svega, da se Armija RBiH u Bugojnu suprotstavila udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i uspješno ga zaustavila je presuđena činjenica Međunarodnog krivičnog suda iz Haga i to bi gospoda iz HDZ trebala da poštuje, ako su legalisti kako se predstavljaju. Nije valjda iznošenje istine "udar na temelje BiH, vraćanje u prošlost i prijetnja svim Hrvatima, negiranje povijesnih činjenica, itd." kako tvrde u svom reagiranju iz HDZ BiH - navode iz Udruženja i dodaju:

"Da li je iznošenje istine "nasilje nad konstitutivnim narodima", Džaferović je upitao da li je jedan pripadnik HVO Bugojno mogao ubiti 45 civila u naselju Vrbanja, s obzirom na to da je za taj zločin do sada pred Tužilaštvom i Sudom BiH osuđen samo jedan čovjek i to sporazumom sa Tužilaštvom BiH. Možda je za HDZ BiH problem to što neko traži da se zločini istraže i procesuiraju, pa i ovaj u Vrbanji. Mi kao Udruženje smo se u svom dosadašnjem radu ogradili od svih zločina počinjenih u BiH, pa tako i u Bugojnu, i pozivamo pravosudne institucije da rade na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina".

Podsjetili su i da se HVO Bugojno borio za uključenje Bugojna u samoproglašenu hrvatsku zajednicu "Herceg-Bosnu", a u realizaciji te ideje suprotstavila im se, kako ističu, Armija i MUP RBiH koji su se borili za koncept zajedničke države Bosne i Hercegovine, što je glavni uzrok oružanog sukoba.

-Bugojno je tokom perioda 1992-1995. pretrpjelo ogromna razaranja grada, a većim dijelom to su prilikom povlačenja napravili bojovnici brigade HVO "Eugen Kvaternik" iz Bugojna (centar grada uključujući i Sultan Ahmedovu džamiju, pošta, vila "Gorica", motel "Akvarijum", pravoslavna crkva u Čipuljiću), a o onome što su uništili u "svome" gradu postoje i video zapisi koji to jasno potvrđuju. Neosporna činjenica, koja se lako može provjeriti, je da su "nedužni" bojovnici HVO Bugojno za 12 dana oružanog sukoba nanijeli Bugojnu veće ljudske i materijalne gubitke nego srpski agressor za cijeli period agresije - ističu iz Udruženja.

Neargumentovane činjenice na visoke bošnjačke dužnosnike, dodaju, mi u Bugojnu shvatamo kao pritisak da se istina ne govori i da za zločine koje je HVO Bugojno počinio, ubistva 45 osoba, uglavnom civila bošnjačke nacionalnosti u Vrbanji, kao i još devet civila u drugim dijelovima grada, niko ne odgovara pred Sudom BiH.

-Ovom prilikom bi ponovo naglasili da je za devet pripadnika HVO Bugojno Haški tribunal stavio oznaku "A", na osnovu čega je Tužilaštvo BiH iste trebalo procesuirati, što nije učinjeno. Za razliku od toga, procesuirali su 12 pripadnika Armije i MUP-a RBiH iz Bugojna - saopćilo je Udruženje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.