open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Odluka Senata UNSA: Ispitat će se diploma prof. dr. Izetbegović, Konakovićeva nije sporna
Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) na današnjoj sjednici je raspravljao o diplomama generalne direktorice Kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović i predsjednika Naroda i Pravde Elmedina Konakovića.
10.11.2022. u 16:00
get url
text

- Konaković danas nije raspravljan na Senatu kao diplomac ili postidoplomac jer je prije sjednice DIF odlučio da tu nema smetnje. Kada je diploma profesorice Izetbegović u pitanju, njen magistarski rad, Senat je usvojio zaključak i zadužio Medicinski fakultet u Sarajevu da se u narednih mjesec formira komisija koja će još jednom pregledati kompletnu dokumentaciju gospođe Izetbegović i proslijediti zaključak.

{$galerijaFotografija}

Škrijelj je dodao da "ako se uoče nedostaci, oduzeće se diploma gospođi Izetbegović”.

Istakao je da se ona uredno izabrala u akademska zvanja, ali da su uočeni neki nedostaci.

- Na Medicinskom fakultetu se promijenilo pet dekana u pet godina. Ko nam garantuje da u mandatu nekog dekana ona nije predala taj papir koji nedostaje, dokaz o položenim ispitima. Nisam tu da optužujem, samo čekamo da utvrdimo činjenice - zaključio je Škrijelj.

Ima određenih nedosatatka koje nismo mogli ignorirati. Gospođa Izetbegović ima pravo na izjašnjenje - kazao je rektor UNSA Rifet Škrijelj, prenosi N1.

Dokumentaciju koju Senat traži je javna isprava o započetim godinama ili semestrima na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu u svrhu daljeg školovanja na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, isprave vezane za postupak položenih ispita na postdiplomskom studiju te Pravilnik o postdiplomskom studiju, prenesi Fena.

U slučaju Elmedina Konakovića, dekan Fakulteta prof. dr. Haris Alić izvijestio je Senat o izvršenim usmjerenim inspekcijskim nadzorima Kantonalne uprava za inspekcijske poslove, naglasivši da u ovom predmetu nadležna inspekcija nije izrekla mjeru te da nema ništa sporno s tom diplomom.

Sjednica Senata, UNSA, 10.11.2022
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.