open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Odluke o olakšanom ulasku stranaca u BiH naknadno uvrštene u dnevni red
Kolegij Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uvrstio je u dnevni red današnje sjednice dvije odluke koje se tiču olakšanog ulaska turista u našu zemlju.
11.06.2021. u 12:12
get url
text

Riječ je o odlukama koje su na prošloj sjednici "pale" zbog nedovoljnog broja ruku, i to u drugom, konačnom, krugu glasanja.

Tako će ministri danas razmatrati izmjene i dopune Odluke o vizama, kojim se turistima iz Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva omogućava da bez viza dođu u BiH. Radi se o privremenoj odluci koja bi važila do 15. oktobra.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH nije usvojilo nijednu od tri važne odluke: Ko je i šta blokirao?

Turistima ove dvije zemlje, kako je ranije pojašnjeno, bilo bi omogućeno da mjesec dana bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju. Odluku je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Pred ministrima je danas i Odluka o odobravanju ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini pod posebnim uvjetima. Radi se o tome da strancima za ulazak u BiH ne bude više potreban isključivo PCR test, već mogu imati i negativan antigenski test, ili potvrdu o vakcinisanju, ili potvrdu da su prebolovali COVID-19. Odluku je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Osim ovoga, u dnevni red je naknadno uvrštena i Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, koja također ranije nije imala punu podršku ministara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.