open-navfaktor-logo
search
Dali rok Upravi
Održan protest radnika GIKIL-a: Pola godine nemaju toplog obroka, strahuju za budućnost
Ispred zgrade Uprave lukavačkog GIKIL-a jutros je održan protest nezadovoljnih radnika ove kompanije.
13.10.2020. u 11:31
get url
text
Protest radnika lukavačkog GIKIL-a
get url
text

Predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a Nurdin Đuzić kaže da se nagomilalo mnogo problema i radnici su tražili neku reakciju.

Problemi radnika

- Već šest toplih obroka nam nije isplaćeno. Imamo sporazum koji je potpisao generalni direktor i mi tražimo da se provede. Plaće ne kasne, ali kasni razlika toplog obroka - kaže Đuzić

On dodaje da želi da se u GIKIL ulaže te apelira da se ovoj kompaniji dodijeli okolinska dozvola za rad, a Sindikat će pratiti da li Uprava ispunjava sve obaveze. GIKIL zapošljava oko 1.000 radnika i ima pet fabrika.

- GIKIL predstavlja 30 posto posla Željeznica FBiH i ako ova kompanija padne, neće pasti sama. Pisali smo Skupštini i Vladi TK, a danas ćemo se obratiti i načelniku Lukavca. Tražimo da se nađe strateški partner, ova kompanija ima perspektivu, samo treba neko da uloži - kaže Đuzić.

Podsjećamo, okolinska dozvola GIKIL-a istekla u januaru 2017. godine, a još nije donesena odluka o tome hoće li biti produžena.

- Ovdje sam postao invalid rada. Tjeraju nas da radimo, invalidi moraju nešto da rade. Sve se radi na mobingu, teško nam je, a niko nema da nas zaštiti. Direktori imaju fotelje i plaće, a mi već šest mjeseci nemamo ni toplog obroka - kaže Kasim Imamović koji u GIKIL-u radi 34 godine.

Ističe da ova fabrika mora opstati i da nema sile koja će je zatvoriti, ali se radnička prava moraju uspostaviti.

Ministar nije nadležan

Ministar privrede TK Asmir Hasić kaže da je otvaranjem stečaja nad Koksno-hemijskim kombinatom (KHK) Lukavac, koji je jedan od osnivača GIKIL-a, prestale ingerencije Vlade TK nad lukavačkom kompanijom.

- Nama su ruke vezane kada je u pitanju GIKIL. Organizirali smo sastanak Uprave i Sindikata, a cilj je da se ispravi ono što je godinama krivo rađeno. Ima problema, GIKIL duguje stranim firmama više od 170 miliona dolara, a po radničkim tužbama imamo 49 miliona KM duga. Uprava želi da napravi konekciju s radnicima, da se napravi odgoda isplata po radničkim tužbama - kaže Hasić.

O pronalaženju strateškog partnera Hasić, kaže da bi moglo doći do nekih razgovora, a čak je javio i Mittal.

Podsjećamo Pramod Mittal je bio predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a te je preko svojih ljudi od 2003. godine kontrolirao GIKIL. Kantonalno tužilaštvo TK je njega i njegove saradnke optužila za privredni kriminal težak najmanje 21 milion KM.

Sindikat je nakon današnjih protesta upravi dao rok do kraja novembra za isplatu zaostalih toplih obroka. Svi ostali problemi ostaju bez odgovora, a Uprava GIKIL-a se nije oglasila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.