open-navfaktor-logo
search
Lokvice
Okončana ekshumacija na Igmanu, pronađeno 12 kompletnih tijela i lični predmeti
Porodicama koje su se našle na lokaciji dopušteno je da pregledaju posmrtne ostatke, a neki od njih su prepoznali lične stvari svojih najmilijih
07.06.2019. u 21:19
get url
text

Ekshumacija na lokalitetu Lokvice 1 ispod Golog Brda na Igmanu je okončana, a iz pronađene grobnice je ekshumirano 12 kompletnih tijela.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić je kazala da se radi o primarnoj grobnici u kojoj su pronađena tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića.

- Oni su, sudeći po tragovima na mjestu zločina, sačekani i likvidirani dok su preko Igmana pokušavali prebjeći na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, u ljeto 1992. godine. Nekima od žrtava bile su vezane noge vojnim opasačem – kazala je Fazlić.

Po njenim  riječima, uz njih su osim odjeće i obuće pronađeni i lični predmeti kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu, a pronađeno je i nešto nakita.

{$galerijaFotografija}

Fazlić napominje da je lokacija grobnice otkrivena zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između INO BiH, Tužilaštva BiH, SIPA-e, a na tačnu lokaciju su ukazale čahure koje su pronađene na mjestu zločina, više od njih 30.

Tijela koja su danas ekshumirana prebačena su u JKP Gradska groblja Visoko gdje će se izuzeti uzorci koštane srži, a kako bi se identitet žrtava utvrdio DNK analizom.

Porodice koje tragaju za svojim najmilijim informaciju o identitetu danas ekshumiranih žrtava mogli bi imati kroz šest do osam sedmica. 

Fazlić kaže da je danas, nakon ekshumacije, porodicama koje su se našle na lokaciji dopušteno da pregledaju posmrtne ostatke, a neki od njih su prepoznali lične stvari svojih najmilijih.

- U potrazi za nestalima u narednom periodu na ovom terenu će se nastaviti rad, te će se proširiti potraga na ovom mjestu, kao i na još dva lokaliteta. Radi se o prirodnim vrtačama za koje se sumnja da kriju tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti. Inače, još se traga za više od 70 nestalih osoba sa područja Hadžića - kazala je glasnogovornica INO BiH.

Ekshumacija Igman 7.6.2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.