open-navfaktor-logo
search
Gdje su bakterije
Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije u slučaju flaširanih voda
Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu za javno zdravstvo FBiH, nakon čega bi trebali imati konkretnije informacije u vezi sa slučajem pronalaska bakterija u flaširanim vodama kojih tu ne bi smjelo biti, rečeno je Feni iz Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača BiH.  
08.12.2022. u 09:33
get url
text

Naime, monitoringom Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je utvrđeno da je sedam od 70 uzoraka sadržavalo bakterije koje ne smiju biti prisutne u vodi. 

Javnost nije obaviještena o tome o kojim flaširanim vodama je riječ.

- Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, nažalost, nije ni na koji način bila uključena u navedene aktivnosti, zbog čega ne raspolažemo traženim informacijama. Zbog toga Vas upućujemo na Zavod za javno zdravstvo FBiH, kao tijelo koje je nositelj konkretnih aktivnosti u ovom slučaju.

Nije poznato da li je u pitanju bio "monitoring" ili ispitivanje tržišta, niti ko je radio ispitivanje kvaliteta, jer kad je riječ o redovnim službenim kontrolama kvalitete vode iste su u nadležnosti inspekcijskih tijela entiteta i županija. Vezano za isto Ombudsman je uputio predstavku Zavodu za javno zdravstvo, nakon čega bismo trebali imati konkretnije informacije - navodi se u odgovoru Feni iz Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.