open-navfaktor-logo
search
Srbijanski analitičari
On najbolje vlada u stanju nesigurnosti: Zašto Vučić često raspisuje izbore?
Ako su se naprednjaci i socijalisti u Srbiji izmirili, da li znači da od izbora na jesen nema ništa?
09.02.2023. u 09:18
get url
text

Tek što su mediji bliski vlasti "zagolicali" javnost najavom novih vanrednih izbora za septembar, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić povlači ručnu – kaže da izlazak na birališta u ovom trenutku nije dobro rješenje za zemlju. Izbora će biti kada Vučić procijeni da može da potvrdi ili uveća podršku građana, a to nije ovaj trenutak, ocjenjuju analitičari.

- Poštovani građani Srbije, neka su vam sretni izbori - poručio je predsjednik Srbije prije skoro godinu dana.

Izgleda da niko nije sretniji u vrijeme izbora od predsjednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke. Pa ih često najavljuje, s vremena na vrijeme obećava. I vanredno raspisuje.

Parlamentarne izbore u prosjeku Srbija je imala na dvije i po godine, od kada je Vučić najmoćnija politilka figura u zemlji.

Zašto Vučič toliko voli izbore, pitala je N1.

- To je potpuna nesigurnost svih, od političara u njegovoj stranci, preko potencijalnih koalicionih partnera. On najbolje vlada u stanju nesigurnosti. Da čamac može da plovi mirno svi ovi navedeni bi mogli da gledaju lijevo i desno i da vide kako ustvari žive. Pošto on non-stop drma čamac, to je odgovor zašto - smatra stručnjak za medije i komunikacije Igor Avžner.

Drmao se čamac neprestano. Prva Dačićeva Vlada u kojoj je Vučić bio prvi poptpredsjednik rekonstruisana je izbacivanjem Dinkićevih Ujedinjenih regiona, tek što je napunila godinu dana. Iako se od tada kolicioni partneri nisu mijenjali, već samo selili sa funcije na funkciju, Vlade nisu bile dugotrajne.

Rekonstruisana Dačićeva nije sastavila ni godinu. Aleksandrar Vučić mijenja ga na mjestu premijera nakon vanrednih izbora 2014, da bi na nove vanredne izbore ponovo išao već poslije dvije godine. Nakon svega sedam mjeseci na čelu svoje druge Vlade, Vučić odlučuje da se kandiduje za predsjednika.

Vladu čeka rekonstrukcija i na njeno čelo dolazi Ana Brnabić. Dočekala je treći mandat u Nemanjinoj 11, ni jedan pun. Prethodna dva predsjednik joj je unaprijed oročio.

- To nam samo još na jedan način pokazuje da su sva ostala imena potpuno nebitna. On je taj koji odlučuje o svemu - dodaje Avžner.

I sve drži u permanentnoj kampanji, koristeći dominaciju u medijima.

- Vučič ima naviku da često pravi izbore, ali onda kada je siguran da će učvrstiti, pa čak i povećati povjerenje građana na tim izborima. U ovom trenutku istraživanja ne govore u prilog tome - rekao je politički analitičar Cvjetin Milivojević.

Možda je zato srbijanski predsjednik, pošto su mediji bliski vlasti nove vanredne izbore najavili za septembar, povukao ručnu.

- Ne mislim u ovom trenutku da su izbori bilo kakvo dobro rješenje za našu zemlju - rekao je Vučić.

- Izbori će biti pod jedan kad Vučić procijeni da je rejting SNS-a, odnosno njegov lični u uzrastu, što trenutno nije slučaj. I pod dva, to može biti dio strategije kupovine vremena - smatra Milivojević.

Analitičari nisu sigurni da će mu tu kupovinu vremena dozvoliti posrednici u dijalogu sa Prištinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.