open-navfaktor-logo
search
Incident bez presedana
OO SDA tvrdi: Načelnik Breze fizički napao vijećnika i nazvao ga majmunom
Tokom 39. redovne sjednice Općinskog vijeća Breza, održane 27. maja 2020. godine, načelnik Općine Breza Munib Zaimović izazvao je incident bez presedana fizičkim napadom na vijećnika Asima Muratovića te ga tom prilikom nazvao majmunom, saopćili su iz Općinskog odbora SDA Breza.
29.05.2020. u 10:42
get url
text

Saopćenje OO SDA Breza, uz koje su dostavili i fotografije medicinskog nalaza, ovim povodom prenosimo u cijelosti:

Načelnik Zaimović fizički je nasrnuo na vijećnika Muratovića u pauzi sjednice, kojoj je prethodila burna rasprava u okviru tačke dnevnog reda koja se odnosila na Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2019. godinu, gdje su vijećnici Stranke demokratske akcije argumentirano govorili o neopravdanim privilegijama koje uživaju predstavnici vlasti u Brezi.

Nakon incidenta čije su pojedinosti dokumentirali i službenici Policijske stanice Breza, sjednica nije prekinuta. Općinski odbor Stranke demokratske akcije oštro osuđuje fizički napad na vijećnika i kolegu Asima Muratovića i traži od policijskih struktura da što prije utvrde sve ostale činjenice i okolnosti u vezi sa ovim slučajem, kao i da se počinilac fizičkog napada najstrožije sankcionira.

Jer svaki fizički napad na izabrane zvaničnike i bilo kojeg čovjeka je napad i na pravnu državu Bosnu i Hercegovinu, u čemu smo odlučni suprotstaviti se svim dozvoljenim i pozitivnim zakonskim mjerama. Ovom prilikom pozivamo na odgovornost i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Memsuda Kadrića da objasni javnosti zašto nije prekinuo sjednicu, kao i predsjednika Etičkog odbora pri OV Breza Mirsada Hajdukovića koji je nemili incident ispratio na licu mjesta bez bilo kakvog reagovanja. Tražimo javno izvinjenje od obojice, a za počinioca fizičkog napada sprovođenje zakonskih propisa i predviđenih kazni.

{$galerijaFotografija}

Ne želimo ovu nemilu i neugodnu situaciju koristiti u političke i populističke svrhe, niti želimo da nas javnost karakteriše kao heroje jer se protivimo rasipništvu budžetskog novca, jer nismo dopustili da građani plaćaju najskuplju uslugu odvoza komunalnog otpada, jer smo se protivili novim kreditnim zaduženjima Općine i JP Komunalno, jer smo inicirali i donijeli Zaključak o moratoriju na zapošljavanje u Općini još 2017. godine (koji nije poštovan kao i svi drugi zaključci koje je OV uspjelo izglasati u prethodnom periodu), jer smo se protivili povećanju naknada privrednicima i obrtnicima po osnovu Odluke o komunalnim taksama, jer smatramo da je bezobrazno potrošiti za jednu godinu 14 hiljada KM na trošak mobilnog telefona ili 35 hiljada KM po osnovu reprezentacije.

Nećemo dopustiti da se bilo koji građanin naše općine vrijeđa i fizički napada zbog iznesenog mišljenja i stava, naročito kada su u pitanju javni poslovi i novac građana. Pozivamo sve građane općine Breza da sami pogledaju izvještaje načelnika Zaimovića i njegovih pomoćnika kojima se protivimo i donesu zaključak u kakvom se stanju nalazi naša zajednica, te ko su oni koji svojim glasanjem u Općinskom vijeću i dalje doprinose takvoj situaciji.

U izvještaju na stranici Općine sa 39. sjednice Općinskog vijeća Breza nigdje se ne spominje ovaj incident.

SDA Breza - 29. 5. 2020.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.