open-navfaktor-logo
search
Samovlašće Trojke
Općina Centar bez ikakvih dozvola počela gradnju "trga" na Skenderiji, inspektor na terenu zabranio radove
Federalna uprava za inspekcijske poslove intervenirala je večeras nakon što je Općina Centar, bez ikakvih dozvola, započela sa realizacijom projekta izgradnje "trga" ispred zgrade preduzeća Sarajevo - šume na Skenderiji.
29.07.2022. u 22:27
get url
text

{$galerijaFotografija}

VEZANI TEKST - Mandićeva "strukovna bruka": Građani poručili načelniku da se zamisli malo i kako je spašen "ofiraže"

I pored toga što Općina nema dozvolu Federalnog ministarstva prostornog uređenja niti Komisije za nacionalne spomenike BiH, danas su izvođači izašli na teren i započeli sa radovima.

Kako se vidi na tabli obavještenja, izvođač radova je firma Dinalsa d.o.o., nadzor vrši Energoinvest d.d., a investitor je Općina Centar. Također je navedeno da je predviđeni rok za završetak radova oktobar 2022. 

Kako saznajemo, odmah po saznanju o ovim aktivnostima, federalni inspektor je izašao na mjesto događaja i ogradio žutom trakom gradilište, te će dalji radovi biti zabranjeni.

Podsjetimo, prije mjesec povela se rasprava o ovom projektu nakon što je zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković, podijelivši zaključak Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kojim se daje negativno mišljenje na predloženo uređenje "trga" ispred objekta Sarajevo-šume optužio SDA da je glavni grad BiH isporučila u ruke SNSD-a i HDZ-a, te prozvao i člana Komisije Faruka Kapidžića.

VEZANI TEKST - Kapidžić pojasnio Konakoviću zbog čega nije prošla rekonstrukcija trga: Kao djeca kad se igraju arhitekture

Kapidžić je tada odgovorio da saglasnost nije data jer projekat nije u skladu sa mjerama zaštite odluke o Historijskom urbanom krajoliku.

On je za Faktor tada dodatno pojasnio šta je sporno u zahtjevu za koji je Komisija dala negativno mišljenje.

- Onaj komadić trotoara, bezveze nam došao projekat iz Općine Centar kao djeca kad se igraju na prvoj godini arhitekture. Neke klupe tu, reflektori, drvo, a sklonili su onaj jedan informativni stub koji je tu 40-ak godina. Ko će tu sjediti usred raskrsnice? Naša ocjena je bila da ovo nije na nivou ozbiljnog uređenja – obrazložio je on.

Između ostalog je naveo i kako je on bio "za", ali da ostali članovi Komisije nisu.

Ilegalna gradnja, park šume, Bičakčić, 29.07.2022
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.