open-navfaktor-logo
search
Najveći projekat
Općina Centar: U naselju Nahorevo vodu dobilo 313 domaćinstava
Ukupna vrijednost radova za izgradnju druge faze vodovoda iznosi 460.000 maraka i izgrađeno je 4.600 metara nove distributivne mreže
05.08.2019. u 16:26
get url
text

Povodom završetka radova na drugoj fazi izgradnje sistema za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, Nedžad Ajnadžić, načelnik sarajevske Općine Centar koja finansira projekat, obišao je Nahorevska brda kod spomen česme na početku puta prema izgrađenom rezervoaru.

Radovi na izgradnji druge faze vodovoda Nahorevo započeli u  novembru prošle godine, a za izvođenje je bila angažovana građevinska firma Mibral koja je nakon provedene tenderske procedure odabrana kao najpovoljniji izvođač. Ukupna vrijednost radova za izgradnju druge faze vodovoda iznosi 460.000 maraka. Kako je bilo i predviđeno glavnim projektom, izgrađeno je 4.600 metara nove distributivne mreže.

Općina Centar je finansirala i prvu fazu izgradnje vodovoda za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice. Riječ je o najvećem projektu komunalne infrastrukture realiziranom na području općine Centar u posljednjih 20 godina, a vrijednost je više od dva miliona maraka.

Dužina transportnog i distributivnih vodova iznosi više od 16 kilometara, a kapacitet izgrađenog rezervoara je 250 hiljada litara.

- Zadovoljstvo nam je da su radovi završeni, a danas najviše razloga za zadovoljstvo imaju stanovnici Nahoreva koji sada imaju vodu u svojim domaćinstvima. Nakon našeg višegodišnjeg truda i rada okončali smo projekat vodosnabdijevanja na ovom veoma značajnom dijelu općine Centar. U njegovu realizaciju smo utrošili mnogo rada, truda, vremena i finansijskih sredstava. Od početka realizacije izgradnje vodovoda Nahorevo na novu distributivnu mrežu je priključeno 313 domaćinstava, a uloženo je oko tri miliona maraka. Moramo voditi računa o pravilnoj eksploataciji vode - istakao je Ajnadžić. 

Ovo je jedan u nizu projekata kojeg je općinska administracija realizovala tokom proteklog perioda.

U posljednje vrijeme puno se uradilo na ovom mjesnom području. Za stanovnike ovog dijela općine Centar egzistencijalno pitanje je bila voda, a to smo dobili realizacijom ovog projekta na čemu smo neizmjerno zahvalni - kazao je Munib Pandžić, predsjednik Savjeta MZ "Nahorevo", navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.