open-navfaktor-logo
search
Viđenja stranaka
Opozicija iz RS-a o bojkotu izbora: Dodikov strah od gubitka vlasti; Osmanović: Vučić i Milanović vuku konce, ovo nije spin
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je moguće da njegova stranka podrži HDZBiH i bojkotuje Opće izbore u oktobru sljedeće godine.
06.12.2021. u 21:32
get url
text
get url
text

- Postoji mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ukoliko bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije, i RS neće izaći na izbore. Mi tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju i spremni smo da u tome učestvujemo - kazao je Dodik.

VEZANI TEKST - Dodik najavio mogućnost da SNSD podrži HDZBiH u bojkotu Općih izbora

On je, između ostalog, kazao da je RS završio svoju definiciju mogućeg rješenja kada je riječ o pregovorima o reformi Izbornog zakona BiH.

- Mora ostati nacionalni prefiks i mislim da Hrvati predlažu dobro rješenje, a u našoj izvedbi to bi značilo da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH i ostalog predstavnika Republike Srpske - rekao je Dodik.

U nekoliko navrata već predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je kako se izbori u Bosni i Hercegovini sljedeće godine neće moći održati ako se ne postigne politički dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

- Izbori su planirani za iduću godinu, ako se usvoji Izborni zakon. Bez Izbornog zakona izbori se ne mogu organizirati i provesti - rekao Čović.  

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručuje da "bojkotovao izbore ili ne, potpuno je svejedno".

- Dodik će svakako za manje od godinu izgubiti izbore i biti politička prošlost. Odlazak SNSD-a sa vlasti, a Dodikov u političku penziju bit će spas za Republiku Srpsku – kaže Borenović za Faktor.

Dodaje da su u Dodikovoj "prijetnji" da će bojkotovati izbore simptomatične dvije stvari:

- Spominje bojkot ukoliko se u izbore budu miješali neki stranci, a on je oduvijek najbolje sarađivao s njima: bio je miljenik Madeleine Albright, pa prijatelj Paddyja Ashdowna i Grahama Dayea kojim je smjenjivao srpske političke funkcionere, da bi ga nagradio pozicijom u svom kabinetu nakon odlaska iz OHR-a. Druga stvar je da SNSD već u kontinuitetu prati polititiku HDZ-a, odustaje od dogovorenih principa stranaka iz RS-a o izboru članova Predsjedništva i redovno zagovara hrvatske, a ne srpske interese - naveo je Borenović.

Za predsjednika DNS-a Nenada Nešića najava da će bojkotivati izbore je Dodikov strah od gubitka vlasti.

- Niko od nas nema pravo da od RS-a pravi totalitarni sistem, da onemogućava održavanje izbora, samo zato što je došao kraj vladavine i period smjene vlasti. Ne glasaju stranci, nego birači Republike Srpske. Ne broje glasove stranci, nego članovi biračkih odbora koje imenuju političke partije. Onaj ko voli Republiku Srpsku i poštuje njen narod, nikada je ne bi uvodio u stanje Sjeverne Koreje, nego bi čestitao pobjedniku i dostojanstveno se povukao u opoziciju - ocijenio je Nešić, dodajući da bi "mostarizacija Republike Srpske ozbiljno ugrozila njen demokratski kapacitet i vladavinu prava".

VEZANI TEKST - Čović prijeti neodržavanjem izbora: Plan mu je "mostarizacija" države BiH

Za potpredsjednika SDA Adila Osmanovića nema dvojbe, "Dodik i Čović zajedno igraju političku utakmicu kada je riječ o izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, kako bi HDZ dobio ono što smatraju svojim prioritetom".

- Naravno, tu su upleteni i predsjednici Hrvatske i Srbije, Zoran Milanović i Aleksandar Vučić koji vuku konce. Dodikova najava bojkota izbora je pokazatelj da kada nekoga ne sankcionišete kada krši Ustav i zakone ove zemlje, onda neće nikada stati. Olako se prelazilo 2008. godine preko toga. Neki su komentarisali da su njegove najave referenduma te predizborne priče. Sve Dodikove izjave treba shvatiti krajnje ozbiljno i odgovorno, a konkretan odgovor trebaju dati domaće institucije, prije svega Tužilaštvo BiH, ali i međunarodna zajednica – pojašnjava nam Osmanović upozoravajući:  

- I sada bi neki da najavu bojkota izbora protumače kao spin, ali ovo treba shvatiti krajnje ozbiljno. Dodika boli što više nema politički utjecaj na CIKBiH, nastoji na svaki mogući način djelovati destruktivno i pokazati da njemu i ne treba CIK, te da sa svojom komisijom može organizovati izbore u RS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.