open-navfaktor-logo
search
Videoporuka
Oproštajni govor Valentina Inzka: Mnogo šta će proći, ali Bosna i Hercegovina će opstati
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko snimio je oproštajni govor u kojem se obratio svim građanima BiH.
30.07.2021. u 10:52
get url
text

Inzko s dužnosti koju je obnašao u proteklih 12 godina odlazi 1. augusta, a zamijenit će ga njemački političar Christian Schmidt.

Iskoristivši široke ovlasti kojima raspolaže visoki predstavnik Inzko je prošle sedmice nametnuo zakon kojim se zatvorom do pet godina mogu sankcionirati osobe koje negiraju genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i sve ratne zločine ili veličaju njihove počinioce, što je izazvalo burne reakcije političara iz manjeg bh. entiteta.

Na početku obraćanja kazao je da je prije 12 godina došao s namjerom da zatvori OHR, te da je u svom prvom govoru tada rekao da "se nije rodio ko je svima ugodio", a da je u međuvremenu naučio mnogo naših mudrosti, između ostalih i "jednu divnu", a to je "da kuća nije tijesna, gdje čeljad nisu bijesna".

- Odlazim ne potpuno sretan, svjestan svojih manjkavosti, svjestan ograničenja, kako svojih tako i institucija koje sam predstavljao, ali istinski zahvalan tolikim ljudima ove zemlje - od političara do onih običnih koji su čuvali ljudskost i koji i danas svjedoče da ova zemlja nije puki matematički zbroj veličina, kako je rekao Ivan Lovrenović, zbroj konstitutivnih naroda, kultura, vjera i jezika nego nešto mnogo više. Ovdje je prisutno čovječanstvo - kazao je, između ostalog, Inzko.

Zahvalio se svima koji su ga "srdačno prihvatali i nastojali ga razumjeti i pomoći mu da bude što moralniji i dosljedniji".

- Negdje sam pročitao sljedeće: "Mnogo šta će proći, ali Bosna i Hercegovina će opstati". Bosna i Hercegovina je nešto posebno. Ona sve ima, samo nema svijest o tome - kazao je Inzko.

Poslušajte njegovo kompletno obraćanje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.