open-navfaktor-logo
search
Treći put
Osam sindikata uputilo zahtjeve Vladi KS: Ako Forto ne odgovori, odgovorit će njemu radnici 2. oktobra
Koordinacija osam sindikata Kantona Sarajevo uputila je dva zahtjeva Vladi Kantona Sarajevo u ime 25.000 radnika te su premijeru Edinu Forti dala rok od sedam dana da na njih odgovori. Ukoliko u naznačenom roku premijer ne odgovori, iz sindikata poručuju da će Forto dobiti odgovor od radnika na to, 2. oktobra.
19.09.2022. u 13:52
get url
text

Koordinacija osam sindikata SSSBiH KS (Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat policije KS, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija KS, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS, Sindikat radnika u zdravstvu KS, Samostalni sindikat radnika komunalne privrede KS) koji plaću primaju iz budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo poslali su dva zahtjeva Vladi Kantona Sarajevo.

Prvi se odnosi na zahtjev za isplatu jednokratne novčane pomoći, koju je 7.7.2022. godine Vlada Federacije BiH donijela Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta potrošačkih cijena.

- Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS je podnio zahtjev čim je u službenim novinama objavljena Uredba Vlade FBiH i očekivali smo da će premijer Edin Forto u ime Vlade KS odgovoriti na naš zahtjev. Međutim, to se nije desilo. Nakon 10-15 dana mi smo uputili urgenciju da nam se odgovori. U međuvremenu su nam se javile kolege iz drugih sindikata koji su nas obavjestili da su i oni počeli da upućuju taj zahtjev. Mi smo posljednji put prošle sedmice, treći put, uputili zahtjev jer insistiramo da premijer odgovori. Premijer sve vrijeme šuti, nema nikakvog odgovora ni usmenog ni pismenog, a vidimo da je zdrav, da putuje po svijetu, da radi te političke kampanje, a nije se udostojio da odgovori prosvjetnim radnicima – kazao je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, koji je nedavno imenovan i za predsjednika Koordinacije sindikata ispred kojeg je Sivro uputio zahtjev za isplatu jednokratne pomoći za sve uposlenike koje ovi sindikati predstavljaju.

- Dakle, zahtjev smo uputili u ime više od 25.000 radnika da nam se to odgovori. Dali smo rok premijeru sedam dana i naravno ukoliko on ne ispoštuje rok, on će pokazati svoje pravo lice. Forto odgovor mora dati. A ako odgovor ne bude dao, dat će njemu radnici u KS odgovor 2. oktobra – poručio je Sivro.

Na sastanku Koordinacije sindikata razgovarano je i o tome šta će oni, ali i radnici poduzeti, ukoliko premijer ne odgovori u roku od sedam dana kako su to u naglasili u zahtjevu.

- Razgovarali smo i o mogućim mjerama koje ćemo poduzimati, a koje ovise od odgovora premijera. Naravno da ta pomoć stanovništvu nije obligatorno, ali jeste preporuka Vlade Federacije da se isplati i već dosta poslodavaca u javnom i u realnom sektoru je isplatilo tu pomoć. Neki su to uradili, a neki će to uraditi do 31.12.2022. godine. Dakle, mi nismo izričito tražili da to bude odmah, nismo čak izričiti bili ni da to bude maksimalan iznos (1.080 KM, op. a.), ali tražimo odgovor u roku od sedam dana – kazao je predsjednik Koordinacije sindikata.

Drugi zahtjev Koordinacije sindikata se odnosi na otvaranje pregovora oko sporazumnog utvrđivanja osnovice za obračun plaće u 2023. godini. Obaveza Vlade KS kao poslodavca je da sa sindikatima pregovara i dogovori osnovicu za obračun plaća za narednu bužetsku godinu, prije utvrđivanja nacrta budžeta za tu godinu.

- Dobro bi bilo da Vlada KS uradi ono što je njihova obaveza koja je propisana Zakonom i kolektivnim ugovorom, sve drugo bi bilo kršenje onoga što je ugovoreno pravo sindikata - da pregovara oko osnovice. Mi nismo uopće razgovarali o visini osnovice, mi želimo da se uđemo u pregovore. Inflacija i rast cijena osnovnih životnih namirnica je ono o čemu bismo mi razgovarali kada je upitanju osnovica koja se odnosi, u ovom slučaju, na više od 14.000 radnika. Mi smo prošle godine imali određene aktivnosti, imali smo i proteste po tom pitanju. Nadam se da će ove godine, poučeni iskustvom od prošle godine, Vlada neće opet praviti cirkus, kojeg su napravili prošle godine. Oni nisu htjeli da sjednu sa nama da pregovaraju, već smo mi morali na mišiće da pregovaramo, odnosno tražimo, i na kraju krajeva mi smo napravili proteste pred Vladom KS. Tada je bila pandemija pa smo izašli sa stotinu ljudi, ali nije isključena mogućnost da se desi da ovaj put u većem broju izađemo i da se to možda okarakteriše kao političko djelovanje sindikata – istakao je Sivro za Faktor te dodao:

- Edin Forto je zaslužio kritiku, on se ne ponaša korektno kad su u pitanju radnici jer najgora stvar koja se može desiti nekom premijeru jeste da šuti i ne odgovara na zahtjeve hiljada radnika, koji se obraćaju putem svojih sindikata.

Prošle godine osnovica za obračun plaća je povećana sa 315 KM na 330 KM i jednaka je za sve radnike, odnosno njih 14.000 koji primaju plaću iz budžeta KS i ona je u konačnici dogovorena, potpisana i ponuđena od Vlade KS. Za razliku od prošle godine, sindikati ove godine uopće nisu definisali iznos osnovice plaće oko koje bi pregovarali u želji da do sastanka uopće dođe.

- Nismo definisali visinu osnovice koju ćemo tražiti iz prostog razloga što žlimo da pokažemo dobru volju, da ne bude "evo oni opet traže nešto previše". Vlada KS koju vodi Edin Forto je Vlada koja finansira sve moguće i nemoguće projekte koji nisu u njihovoj nadležnosti, a ne brine se o svojim radnicima. Oni glume državu u Kantonu u kojem imaju nadležnost. Očekujemo da se radnicima omogući povećanje osnovice, ali prvo trebamo doći za pregovarački sto. Edin Forto mora shvatiti da on nije nikakav državnik, mislim gledamo ga u Ukrajini, a neće da odgovori na naše dopise. Šta hoće? Da mi napravimo Ukrajinu pred Kantonom, i onda da kaže "ovo je poslala neka politička partija". Forto se nekorektno ponaša prema 25.000 radnika i to će mu se svakako obiti o glavu 2. oktobra - poručio je Saudin Sivro, predsjednik Koordinacije sindikata SSSBiH KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.