Vječiti rivali, Sarajevo i Željezničar, danas će odigrati 117. gradski derbi nakon turbulentnog perioda, više za Željezničar nego za Sarajevo, s obzirom na to da Plavi već duži vremenski period igraju loše i ne mogu da upišu pobjede u mečevima u kojima su apsolutni favorit.

S druge strane Sarajevo dočekuje ljutog rivala nakon poraza u Gabeli protiv GOŠK-a, ali Bordo tim je prvi na tabeli i u mnogo boljoj formi od Željezničara, pa se može postaviti za blagog favorita u ovom meču.

Poučen velikim iskustvom, Osim je oprezan u izjavama pred ovu utakmicu, vjerovatno jer mediji uglavnom očekuju njegovu izjavu u kojoj favorizuje svoj Željezničar. Švabo ipak iskusno to uspijeva zaobići.

- Nemojte se ljutiti, očekivao sam ovakvo pitanje i razmislio šta da kažem. Pred derbi čovjek mora biti oprezan čak i šta će obući, koje boje. Ne želim ni da vam govorim banalne stvari, da pobijedi fudbal, da ne bude kiše, nek bude dobra utakmica... Imam utisak da se stanje u državi reflektuje na fudbal, ne može to jedno bez drugog. Nemojte ni očekivati da ću vam reći da bih želio da Željezničar pobijedi - rekao je Osim.

Naglasio je da se rasadnici fudbalskih talenata, kao što je Semberija, postepeno gase, da iz Hercegovine više ne pristižu talenti kao nekada.

- U Semberiji smo imali nepresušiv izvor fudbalskih talenata, a da ne govorim o Hercegovovini i kakvi su igrači dolazili u Sarajevo da igraju. Mnogo tih fudbalera ovdje je ostavilo dubok trag, u jednom i drugom klubu. Živjeli smo od talenata iz pojedinih regija ove zemlje - podvukao je popularni Švabo.

Dodao je da ipak sve nije tako loše, da je vidljiv i napredak u nekim segmentima fudbala kao što je infrastruktura, a fudbaleri se trude da igraju brže i modernije.

- Grbavica i Koševo su mnogo napredovali u odnosu na vrijeme kada sam ja počinjao igrati. Teren na Grbavici sada je engleski, a s terena sve kreće. Tu naučite kako uklizati, kako igrati glavom. Naravno, mnogo je lakše sve to učiti na dobrom terenu. Igrači se trude da igraju brže i modernije - zaključio je Osim.

Derbi između Sarajeva i Željezničara će biti odigran danas od 17 sati na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase".