open-navfaktor-logo
search
Reagiranje SDA
Oslobađanje ratnog zločinca u režiji Grubeše i pravosuđa Hrvatske je izrugivanje pravdi
Oslobađanje ratnih zločinaca na ovakav način predstavlja grubo izrugivanje pravdi i uvreda je žrtvama, i ne može doprinijeti procesu obnove povjerenja u BiH, ali ni u cijeloj regiji
02.11.2018. u 17:12
get url
text

SDA najoštrije osuđuje grubu zloupotrebu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazuma između BiH i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka i Evropske konvencije o tranfseru osuđenih osoba u režiji ministra pravde BiH Josipa Grubeše i pravosuđa Hrvatske.

Te zloupotrebe dovele su do oslobađanja ratnog zločinca i višestrukog silovatelja djece Marka Radića, komandanta jedinica HVO-a u Mostaru, koji je pred Sudom BiH za počinje zločine protiv čovječnosti pravosnažno osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 21 godine.

- Zloupotrebom Zakona, Sporazuma i Konvencije, uz očigledni dogovor i udruženi poduhvat ministra Grubeše i pravosuđa Hrvatske, Radiću je, nakon prebacivanja u Hrvatsku, Županijski sud u Zagrebu kaznu smanjio na 12,5 godina zatvora, što je tačno onoliko vremena koliko je osuđeni do sada boravio na izdržavanju kazne. Smanjenjem kazne u Hrvatskoj, ratni zločinac Radić je praktično oslobođen.

SDA traži od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ali i od pravosuđa u Hrvatskoj, da preispitaju svoje odluke, jer oslobađanje ratnih zločinaca na ovakav način predstavlja grubo izrugivanje pravdi i uvreda je žrtvama, i ne može doprinijeti procesu obnove povjerenja u BiH, ali ni u cijeloj regiji.

Sve one koji su učestvovali u ovom sramnom oslobađanju ratnog zločinca pozivamo da još jednom pročitaju pravosnažnu presudu Suda BiH i sve detalje monstruoznih zločina koje je Radić počinio, uključujući i silovanje djece, i neka javnosti objasne šta su bili njihovi motivi da takvog zločinca puste na slobodu.

Od Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona tražimo da istraže ovaj slučaj i utvrde okolnosti pod kojima se on desio - saopćeno je iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.