open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Osnivač Konakovićeve stranke u Krajini optužen za više krivičnih djela
Osnivač NiP-a u Krajini optužen je za obmanu pri dobijanju kredita, više slučajeva zloupotrebe položaja, krivotvorenje službene isprave, oštećenje povjerioca
06.01.2020. u 14:58
get url
text

Halil Bajramović iz Rujnice, općina Cazin, nastanjen u Bihaću, kandidat Naroda i Pravde za Skupštinu Unsko-sanskog kantona i osnivač je te stranke  u Krajini, optužnicom Kantonalnog tužilaštva u Bihaću tereti se za više krivičnih djela među kojima su obmana pri dobijanju kredita, više slučajeva  zloupotrebe službenog položaja, krivotvorenje službene isprave i oštećenje povjerioca, potvrđeno je iz te pravosudne institucije.

Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio sve tačke optužnice Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Bajramović Halila (1971), Alibabić Rifeta (1946), Havić Sanela (1972), svi iz Bihaća, te Topić Smaila (1957) iz Cazina, kojom im se stavlja na teret počinjenje više krivičnih djela vezanih za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Optuženima se stavlja na teret pet tačaka optužnice.

Prvom tačkom je Bajramoviću stavljeno na teret da je 2005. godine, prilikom odobravanja pogodnosti, Hypo Alpe Adria Leasingu dao lažne podatke, uslijed čega je pribavio kreditna sredstva u iznosu od 1.024.000,00KM, a drugom tačkom da je 2005. godine, iz blagajne privrednog društva d.d. Dubrava čiji je bio faktički direktor, uzeo i za sebe prisvojio iznos od 49.900 KM.

- Bajramović Halilu i Topić Smailu, se stavlja na teret da su kao saizvršioci, 2005. godine protupravno zasnovali založno pravo nad nekretninom – Hotel Union, odnosno pribavili za Bajramović Halila korist u vidu korištenja nekretnine koja je u vlasništvu d.d. Dubrava kao založne stvari u cilju odobrenja kredita.

Bajramović Halilu i Alibabić Rifetu se stavlja na teret da su kao saizvršioci, 2007. godine svojim potpisom ovjerili ispravu iz koje proizilazi da Bajramović Halil platio 35 računa d.d. Dubrava u iznosu od preko 109.000,00KM, iako je dio tih računa plaćen s računa d.d. Dubrava, a dio nikad nije plaćen.

U konačnici Bajramović Halilu i Alibabić Rifetu kao saizvršiocima, a Havić Sanelu kao pomagaču se stavlja na teret da su u periodu od 2007. do 2009. godine osnovali fiktivnu firmu kako bi d.d. Dubrava mogla poslovati budući da su joj računi bili blokirani, na koji način su prevarnim radnjama onemogućavali povjerioce d.d. Dubrava da naplate svoja potraživanja - saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Kako su naveli iz Tužilaštva, na osnovu provedene istrage, saslušanja nekoliko desetaka svjedoka i analize preko tristo materijalnih dokaza, osnovano se sumnja da su optuženi počinila krivična djela koja im se stavljaju na teret.

- Nakon potvrđivanja optužnice, u narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji od strane Kantonalnog suda u Bihaću - navodi se u saopćenju Tužilaštva USK.

{$galerijaFotografija}

Halil Bajramović optužnica
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.