open-navfaktor-logo
search
Stiglo 60 odgovora
Ostaju li Draža Mihailović, Mile Budak: Općine u BiH rekle šta misle o promjeni naziva ulica
Izmjena naziva ulica, škola, trgova, parkova i drugih javnih povrišina i institucija, koje nose ime onih koji su u Drugom svjetskom ratu sarađivali sa fašistima i nacistima, inicijativa je koja je u januaru usvojena u Parlamentu BiH i upućena svim općinama i gradovima u našoj zemlji.
02.09.2021. u 07:53
get url
text

Dosad je na nju odgovorilo tek 60 općina i gradova, što nije ni pola od ukupnog broja jedinica lokalne samouprave u našoj državi. 

Većina njih, više od 50, tvrdi da i nema naziva ulica koje bi bile sporne prema ovoj incijativi.

Općine koje su "interesantne", odnono na svom teritoriju imaju ulice koje nose ime ustaša, četnika..., nisu ni odgovorile, izuzev njih nekoliko.

Između ostalog, čeka se odgovor iz Istočnog Sarajeva gdje postoji ulica četničkog vođe i zločinca Draže Mihailovića. Čeka se odgovor i iz Mostara, grada u kojem ulice koje nose nazive po fašisti Mili Budaku, komadantu ustaške Crne legije Juri Francetiću, ustaškom aktivisti Ivi Zeleniki Tovarniku, Đuri Spuževiću, Rafaelu Bobanu, Mladenu Lorkoviću i Anti Lokiću.

VEZANI TEKST - Naša stranka pomnožila Arnauta sa nulom: Ništa od promjena naziva ulica, Busuladžićeva ostaje u Centru

Nazive koje bi, prema usvojenoj zastupničkoj inicijativi Damira Arnauta, trebalo promijeniti imaju i u općinama Novi Grad Sarajevo (ulica Sulejmana Paćariza Hodže, škola "Mustafa Busuladžić"), Centar Sarajevo (ulica Mustafe Busuladžića, ulica Muhameda Pandže), Ilidža (ulica Osmana Rastodera, ulica Huseina Đoze). Prema podacima dostupnim na web stranici Parlamentarne skupštine BiH, i na njihove se odgovore još čeka.

Po četničkim vođama i ideolozima je nazvano i nekoliko ulica u Banjoj Luci, kao što su ulica Rade Radića, Uroša Drenovića, Dragiše Vasića, Stevana Moljevića.

Iz Grada Banja Luka su na incijativu za promjenu spornih imena pak odgovorili na način da će je "dostaviti Komisiji za pripremu prijedloga naziva ulica, naselja i trgova i obavijestiti o mišljenju Komisije". Sličan odgovor je stigao i iz Trebinja.

Kao sporno je Arnaut naveo i ime Avdage Hasića. Takva ulica postoji u Kladnju.

- Sve ovakve inicijative se dostavljaju na razmatranje nadležnim radnim tijelima Općinskog vijeća – naveli su iz Općine Kladanj.

I Grude imaju jednu ulicu Rafaela Bobana.

VEZANI TEKST - (Ne)provodiva Arnautova inicijativa: SNSD brani vojvode, hoće li Naša stranka i NiP mijenjati nazive ulica u Sarajevu?

- Općina Grude je 2018. godine donijela Odluku o adresnom sistemu općine Grude i označavanju naseljenih mjesta, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima. S obzirom na to da je ne tako davno definirana ova tematika na cijelom području Općine Grude, u dogledno vrijeme nije u planu mijenjati odluku – odgovorili su iz Gruda, koje imaju i ulicu Mate Bobana, utemeljitelja i prvog predsjednika takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, ali inicijativa pak ne "zadire" u noviju historiju Bosne i Hercegovine.

Napomenimo da su protiv ove inicijative, usvojene u januaru u Zastupničkom domu bh. Parlamenta, glasali zastupnici iz HDZ-a BiH.

Nikola Lovrinović je tada obrazložio da treba obuhvatiti i širi dio historije, "da se riješimo svih tih imena koji kroz povijest BiH nekoga vrijeđaju", pa je predlagao da se dodaju i osobe koje su bile članovi "totalitarnih i autoritarnih režima, koji su, dakle, bili pripadnici okupatorskih režima u BiH".

Da nemaju nazive ulica koje bi, prema inicijativi, trebalo mijenjati, tvrde u općinama/gradovima Sokolac, Krupa na Uni, Tomislavgrad, Oštra Luka, Gradiška, Foča (FBiH), Kalesija, Hadžići, Kneževo/Skender Vakuf, Busovača, Lopare, Lukavac, Ilijaš, Doboj Istok, Vareš, Jablanica, Odžak, Foča, Novi Travnik, Ljubinje, Orašje, Srebrenica, Gračanica, Novo Goražde, Stanari, Velika Kladuša, Prozor-Rama, Drvar, Fojnica, Istočni Stari Grad, Jajce, Šekovići, Istočni Mostar, Šipovo, Han Pijesak, Bosanski Novi, Petrovac (RS), Kostajnica, Domaljevac-Šamac, Višegrad, Bugojno, Vitez, Pelagićevo, Zenica, Teočak, Bosanski Petrovac, Srbac, Kiseljak, Travnik, Laktaši, Usora, Vogošća, Kotor Varoš, Vukosavlje, Berkovići, Stari Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.