open-navfaktor-logo
search
Ćana bez mana
Otac Mujo Mičijević o najboljoj rukometašici Hrvatske: Na Ćamilu je bio ponosan i rahmetli djed Huso
Ženska rukometna reprezentacija Hrvatske pobjedom nad Njemačkom sinoć je ostvarila plasman u polufinale Evropskog prvenstva, koje se igra u Danskoj.
16.12.2020. u 08:57
get url
text

Jedna od najboljih rukometašica Hrvatske je 26-godišnja Mostarka Ćamila Mičijević.

Ćana je postala dobri duh hrvatske reprezentacije, najvećag iznenađenja šampionata Starog kontinenta.

- Naša Ćana (tako u Mostaru zovu Ćamilu Mičijevićm op.a.) sad je naš ponos - poručuju mostarski rukometni zaljubljenici, pišu Sportske novosti.

Ćamila je rođena 1994. godine u izbjeglištvu, u njemačkom Heidenheimu. Najmlađa je od triju kćeri u mostarskoj obitelji Jasminke i Muje Mičijević. Ćamiline dvije starije sestre Dženisa i Anisa, uz roditelje, najvjerniji su Ćamilini navijači ne samo ovih dana, nego su bili sve vrijeme od kada se njihova porodična ljubimica odlučila za rukomet.

- Njene prijateljice iz škole trenirale su rukomet i pozvale su i nju. Čim je prvi put otišla na trening u Lokomotivu svidjelo joj se to. Jednostavno se zaljubila u rukomet. Kako je napredovala, tako je ljubav za sportom bila sve jača. Mi smo to prihvatili. Iz Lokomotive je prešla u drugi mostarski klub Katarinu, koja je tada imala respektabilnu ekipu.

Svaki dan sam je vozio na treninge ili utakmice. Kad sam ja imao obaveza mijenjao bi me rahmetli otac Huso koji je bio ponosan na unuku. Sjećam se jednog finala Kupa BiH koje je igrala s Katarinom i prenosilo se na televiziji. Imali smo goste kući, a on veli: "Da nisam čuo ni riječi, sad igra moja unuka Ćana" - priča Ćamilin otac Mujo.

Ćamilin otac pun je hvale za sve klubove u kojima je do sada igrala.

- Svi su bili vrlo korektni prema njoj, od Katarine pa dalje. Nije lako bilo kad dijete ode od kuće. Ona je bila drugi razred srednje škole kad je prešla u Zamet. Čak 16 puta sam išao do Rijeke da bi ispunio neke njezine želje. Trebalo se pobrinuti za školovanje, za smještaj.

Naravno, ne žalim ništa, roditelj uvijek daje sve za svoju djecu. A najveća zahvala je kad djeca izaberu pravi put. Sve što je postigla u sportu, postigla je svojom upornošću. A meni je važnije vjerujte, njezino ponašanje, način života na koji niko nema primjedbu. To je nešto što polazi iz kuće, kako mi Mostarci kažemo - ispričao je Mujo za Sportske novosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.