Kako je za Fenu kazala predsjednica Gradskog vijeća Livna Hana Milak (SDPBiH), razlog za takvu odluka je kršenje Poslovnika o radu.

- Niti Kolegij niti Gradsko vijeće nisu učestvovali u organizaciji sjednice, niti u utvrđivanju protokola održavanja iste - istakla je Mak, uputivši izvinjenje borcima i boračkim udruženjima zbog otkazivanja sjednice. 

Prema njezinim riječima, Kolegij Gradskog vijeća nije imao nikakvih saznanja kako i na koji način će se održati svečana sjednica.

- Propust se dogodio zbog višegodišnje prakse da ovakve sjednice organizira Ured gradonačelnika Livna, bez učešća Kolegija i Gradskog vijeća. Stoga je Kolegij Gradskog vijeća zauzeo stav i zaključio da se neće održati svečana sjednica 23. aprila zbog mnoštva propusta, kršenja i nedorečenosti Poslovnika o radu te zbog činjenice da Kolegij Gradsko vijeća, kao ni gradski vijećnici nisu upoznati s protokolom, brojem govornika, te ostalim sadržajem svečane sjednice - poručila je Milak.

Svoj dolazak na obilježavanje 30. godišnjice odbrane Livna najavio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Dan ranije su iz Hrvatske republikanske stranke (HRS) Livno poručili da neće dopustiti obraćanje lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na svečanoj sjednici u subotu, navodeći da je "vladajuća stranka namjerava zloupotrijebiti kao paravan za političke poruke".