Podsjećamo, izmjenama Zakona o PIO-u se ispravlja nepravda koja je prije tri godine učinjena prema borcima. Stupanjem na snagu vrijednost boda za svaku godinu provedenu u odbrani zemlje se povećava sa 0,5 na jedan bod. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina penzijskog staža starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Dakle, osoba koja ima 40 godina penzijskog staža, tri i po godine učešća u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, njemu se umanjuje uvjet za starosnu penziju za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na penziju sa 58 godina života.

VEZANI TEKST - Mušić: Ispravili smo nepravdu prema borcima kod penzionisanja; Adžem: Ispoštovan amanet Bukvarevića

- Veliko interesovanje boraca je za ove izmjene Zakona o PIO-u i ovo se više ne bi smjelo rastezati. I meni svakodnevno pišu ljudi, zovu me, pitaju kada će se zakon više objaviti jer žele u penziju. Naime, zakon je usvojen prije gotovo mjesec, ali u različitim nazivima, pa se to moralo ispraviti. U Zastupničkom domu je usvojen kao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u, a u Domu naroda kao Zakon o izmjenama Zakona o PIO-u jer dopuna nije bilo, a što je uočila Stručna služba Doma naroda FBiH - govori nam Hadžiavdić i dodaje:

- Sada, kada je ispravljena greška, otvoren je put za objavu. Učinit ću sve da se tekst zakona što prije potpiše. To mora učiniti najprije predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Mirsad Zaimović, a potom ćemo poslati Tomislavu Martinoviću, predsjedavajućem Doma, naroda da potpiše. Ukoliko bi Zaimović danas potpisao, odmah sutra šaljemo vozača sa tekstom u Mostar Martinoviću. Potom ide na potpis predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, dakle, iduće sedmice bi zakon morao biti u Službenim novinama FBiH.