U sedam sati otvorena su birališta za glasanje, a građani će svoje biračko pravo moći da iskoriste do 20 sati. Pravo glasa ima 542.154 građana.

Na današnjim predsjedničkim izborima, osmim od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i četvrtim od obnove nezavisnosti, učestvuje sedam kandidata.

Prvi na listi je lider Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni šef države Milo Đukanović, a drugi na glasačkom listiću je Jakov Milatović, zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić je na trećem mjestu na glasačkom listiću, na četvrtom je influenser Jovan Radulović, a na petom Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore. Na šestom mjestu izborne liste je lider Demokrata Aleksa Bečić, a na sedmom kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković.

Današnje izbore nadgledaju posmatrači OSCE-a, kao i više stotina posmatrača Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1990. godine u Crnoj Gori pobijedio je Momir Bulatović, kao i na drugim, održanim 1992./93. godine. Milo Đukanović je pobijedio na izborima 1997. godine. Na predsjedničkim izborima 2003, 2008. i 2013. godine pobijedio je Filip Vujanović. Na izborima 2018. godine pobijedio je Milo Đukanović.

Predsjednik Crne Gore bira se na opštim izborima, neposredno i tajnim glasanjem, na pet godina. Za predsjednika Crne Gore bit će izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova, održava se drugi krug izbora za 14 dana.