navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Iznenadit ćete se

Ovo su namirnice koje vrhunski kuhari nikada ne drže u frižideru

Pokazalo se kako mnogi ne znaju koje namirnice je poželjno držati u frižideru, a još je više onih koji ne znaju koja hrana ne mora zauzimati taj vrijedan prostor

Objavljeno: 10.12.2019. u 10:44
get url
text

Lista proizvoda koje treba čuvati u frižideru definitivno je kraća nego što neki misle. Naime, pokazalo se kako mnogi ne znaju koje namirnice je poželjno držati u frižideru, a još je više onih koji ne znaju koja hrana ne mora zauzimati taj vrijedan prostor.

Ovo su namirnice koje šefovi kuhinja nikada ne stavljaju u frižider:

Kečap

- Ako je kečap bio u frižideru, uvijek probam je li se promijenio okus. On ima svoje prirodne kiseline zbog kojih bez problema može stajati u kuhinjskom elementu. Ako ga ne koristite često, najbolja je opcija staviti ga u frižider, ali morate znati da će se okus promijeniti – kaže Michael Schulson, osnivač "Schulson Collective".

Mozzarella

- Ona će u frižideru postati veoma tvrda i izgubiti prekrasnu strukturu i okus - tvrdi Melissa O'Donnell, glavni šef u restoranu "Seven Seeds".

Jaja

- Kada sam odrastala moja majka nikada u frižider nije stavljala jaja, a ja sam primijetila da ona imaju čudan, ustajali okus. Kod kuće ih držim na policama, ali maksimalno sedam dana nakon kupovine - smatra Michael Beltran, šef i vlasnik restorana "Ariete and Chug's".

Koštunjavo voće

- Sezona poput breskvi, šljiva, nektarina i kajsija traje veoma kratko, kada se beru i šalju u dućane. Najbolje ih je jesti kad su svježe, a ako se stave u frižider postat će mekane. Možete ih čuvati u frižideru ako od njih planirate napraviti kolač ili kompot, a možete i u zamrzivač samo u komadima, kao dio deserta, nikako cijelu voćku - savjetuje Jet Tila, šef i televizijski voditelj.

Majoneza

- To se odnosi samo na one komercijalno proizvedene, a ne na domaći proizvod. Kiseline u majonezi usporavaju razvoj bakterija, pa hlađenje nije potrebno. Baš kao što je slučaj s maslacem, i majoneza je puno bogatijeg okusa ako se skladišti na sobnoj temperaturi - smatra Rusty Bowers, vlasnik Pine Street Market an Chop Shopa.

Paradajz

- Njih nikada ne stavljajte u frižider. Na sobnoj temperaturi paradajz će sazrijevati tokom čega će se svi sokovi pomiješati i ravnomjerno rasporediti po njemu. Ako ga čuvate u frižideru okus neće biti približno savršen, a paradajz će ostati tvrd - savjetuje Jason Bergeron, šef Chroma Modern Bar+ Kitchen, Canvas Restaurant & Market, and Park Pizza & Brewing Company.

Maslac

- Ima li šta napornije od razmazivanja tvrdog maslaca po hljebu? Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, uvijek vam je pri ruci, spreman za korištenje - izjavila je Biran Landry, šef i vlasnik restorana "Jack Rose and Marsh House".

Čokolada

- Puno je onih koji čokoladu drže u frižideru jer vjeruju da će tako duže trajati. Ali događa se upravo suprotno – uništava se tekstura, aroma i okusi ove savršene poslastice - zaključuje Diego Oka, šef restorana "La Mar by Gaston Acurio".