open-navfaktor-logo
search
Ne žale novac
Ovo su neki od najskupljih automobila, njihovi vlasnici su ih platili milione eura
Za neke automobile njihovi vlasnici bili su spremni dati milione eura. Kupuju ih dijelom i kao investiciju kojoj će vrijednost sa godinama rasti. Neki od ovih automobila većinu vremena provode u garažama, neki će se ponekad i provozati, a neki idu i na izložbe.
04.04.2020. u 17:12
get url
text

Predstavljamo vam neke od najskupljih automobila koji su proizvedeni ili će uskoro ugledati svjetlo dana.

Bugatti Centodieci košta osam milona eura.

Bugatti je ovaj automobil predstavio prošle godine na Pebble Beachu kada su obilježavali 100 godina postojanja ove marke. Tek 2022. proizvest će deset primjeraka, a ispod karoserije je tehnika Chirona sa 1.600 konjskih snaga.

Maybach Exelero košta 7,3 miliona eura.

Jedini proizvedeni primjerak kupila je gumarska grupacija Fulda zbog testiranja guma i zbog promocije kompanije. Auto je proizveden 2004. i radi se o luksuznoj limuzini Maybach 57, ima 694 konjskih snaga a ide 350 kilometara na sat. Kompanija Fulda je ovaj automobil kasnije prodala a pojavljivao se u muzičkim spotovima kao i na izložbama.

Bugatti La Voiture Noire košta 11 miliona eura.

Ovo je službeno najskuplji novi auto u historiji. Proizveden je prošle godine i odmah je prodat. Ova moderna interpretacija legendarnog Atlantica koristi tehnologiju Chirona i ima 1.500 konjskih snaga.

Rolls Royce Sweptail košta 11,6 miliona eura.

Proizveden je samo jedan automobil 2017. godine  po željama kupca  koji je želio ostati anoniman. Pod karoserijom je tehnologija Phantoma, alidrugi tehnučki podaci nikada nisu objavljeni, niti je poznato za koga je izrađen.

Bugatti Divo košta 5 miliona eura.

Auto je nastao na bazi Chirona, ima 1.500 konjsih snaga, no karoserija je nanovo dizajnirana, a masa smanjena za oko 40 kilograma. Na stazi je osjetno brži od Chirona. Da se radi o ekskluzivnom vozilu govori i činjenica da će se poizvesti samo 40 primjeraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.