Slovenački predsjednik Pahor je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Osmani, konststovao da je došlo do smanjenja povjerenje među liderima zemalja Zapadnog Balkana u evropske integracije i da je to povezano sa usporenim proširenjem Evropske unije. On je kazao da je zato jako bitno da stav EU bude da je proširenje na prostor Zapadnog Balkana geopolitička neophodnost prve kategorije.

- EU treba da vidi ovaj prostor u cjelini i da razumije da ubrzanjem procesa proširenja Evropske unije bilo bi ojačano povjerenje ljudi i rukovodilaca u evropske integracije, naroda i država, podstaklo bi političku volju za reformama i prije svega elimisao bi se rizik od razmišljanja o rizičnim alternativama, uključujući i promjenu granica među državama - kazao je Pahor.

U vezi nezvaničnog dokumenta, takozvanog non-paper dokumenta, kazao je da on prijedloge iz tog dokumenta o prekrajanju granica u regionu niti podržava, niti odobrava, te da se potpuno suprotno zalaže za proširenje i proces reformi kao historijsku neophodnost.

Pahor je kazao da kao veliki podržavaoci dijaloga između Prištine i Beograda, EU treba iskazati poverenje da će novo rukovodstvo na Kosovu biti spremno cijelom snagom i svojim autoritetom da tom dijalogu pruži novo ubrzanje.

Kosovska predsjednica Osmani je kazala da Kosovo jeste dio dijaloga, ali da je status Kosova određen 17. februara 2008. kada je proglašena nezavisnost, te da je to završeno pitanje, ali da ima pitanja o kojima treba pričati, poput rasvjetljavanja sudbine nestalih osoba.

Osmani je isatakla da je sa Pahorom razgovarala o temama koje će biti tretirane na Procesu Brdo-Brioni, uz naglasak o neophodnosti regionalne saradnje i ubrzanja procesa evropskih integracija cijelog regiona.