open-navfaktor-logo
search
Govorio na panelu
Palmer: Tražiti od političara da se pobrinu za korupciju pomalo je kao tražiti od lisica da čuvaju kokoške
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Matthew Palmer govorio je o korupciji u BiH na skupu koji je organizovan pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a u BiH.
23.10.2020. u 17:32
get url
text

- Tražiti od političara u BiH da se pobrinu za korupciju pomalo je poput traženja od lisica da čuvaju kokoške - izjavio je Palmer na panelu na kome je govorio o korupciji, a njegovu je izjavu na svome Twitteru objavila Ambasada SAD-a u BiH.

Iz Ambasade su u opisu videa istaknuli da je korupcija sveprisutna i izjeda tkivo bh. društva.

- Ne možete se sami boriti protiv korupcije, ali postoje stvari koje možete učiniti, poput organiziranja protiv korupcije. Najvažnije je pozvati političare na odgovornost putem glasačkih kutija – naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Palmer je kazao da građani moraju političare držati odgovornima i to snagom glasa.

- Mi ćemo učiniti šta možemo. BiH neće napredovati na svom evropskom putu ni na koji smislen način dok ne poduzme osnovne korake kako bi riješila problem javne korupcije. Javna služba trebala bi služiti javnosti, ne bi trebala biti sredstvo za vlastito bogaćenje ili bogaćenje članova vlastite porodice – istakao je Palmer.

Dodao je da je korupcija ogroman problem u BiH, te da je to prioritet za SAD.

- A i vi biste trebali biti ljuti zbog toga, to je vaša zemlja, to je vaša budućnost i imate puno pravo zahtijevati bolje od svojih političkih vođa – zaključio je Palmer obraćanje prisutnima na panelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.