open-navfaktor-logo
search
Razgovor s Vučićem
Palmer u Beogradu: SAD želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu
Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer je kazao da su razgovarali o situaciji u čitavom regionu
04.11.2019. u 12:46
get url
text

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je danas u Beogradu da SAD želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i da će uraditi sve da Evropska unija promijeni stav o evropskom članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije, ocijenivši da je "historijska greška i loša poruka čitavom regionu" da EU ne dodjeli datum za početak pristupnih pregovora tim dvjema zemljama, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Palmer je kazao da su razgovarali o situaciji u čitavom regionu, te da je ovaj razgovor izuzetno važan naročito "poslije neuspjeha EU-a da nađe kompromis sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom".

-To je bila po našem mišljenju historijska greška i loša poruka čitavom regionu - kazao je Palmer u Predsjedništvu Srbije.

Palmer je kazao i da SAD želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu.

-Mi ćemo uraditi sve da EU promijeni stav prije sastanka lidera u Zagrebu - rekao je Palmer.

Palmer je govorio i o izbornim rezultatima na Kosovu, navodeći da je "Srpska lista" dobila podršku većine kosovskih Srba i da je time izborila pravo da bude predstavljena u Vladi Kosova.

-Mislim da na Kosovu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova, ali je važno i da se poštuju rezultati izbora - rekao je Palmer.

Palmer je naveo da je u razgovoru s kosovskim političarima, pa i kandidatom za premijera Aljbinom Kurtijem, rekao da je važno da kosovski Srbi imaju priliku da se na Kosovu izraze i kroz politički proces. Predsjednik Srbije je rekao da je sa Palmerom razgovarao "otvoreno, iskreno", te da je zadovoljan sadržajem tih razgovora jer su razmotrili sva sporna pitanja i razlike koje postoje.

-Mislim da smo mnoge stvari razjasnili i vjerujem da ćemo po pitanju Kosova imati stvorene uvjete za nastavak dijaloga uskoro, a kada kažem uskoro, mislim u naredna dva-tri mjeseca i želimo da taj dijalog bude ozbiljan, odgovoran i da vodi kompromisnom rješenju - naveo je Vučić.

On je ponovo pozvao predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da posjeti Srbiju, te izrazio uvjerenje da bi to bio veoma snažan impuls razvoju odnosa dviju zemalja i da bi Trump mogao najbolje da ocijeni situaciju kako u Srbiji, tako i regionu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.