Zavod za javno zdravstvo FBiH je trebao obaviti cijelu proceduru u vezi s nabavkom vakcina, odnosno odabrati kompanije koje će nabaviti vakcine. Međutim, s tim se odugovlačilo sve vrijeme, Vladi su se plasirali razni izgovori, pa i oni da Zavod nema dovoljno ljudi, a ima više od 120 uposlenih.

Na kraju je formirana ad hoc grupa koja je uključivala predstavnike Zavoda, kantona, parlamentarce i druge, a na čijem je čelu zapravo bio Pehar. Ovo tijelo se bavilo prikupljanjem i razmatranjem ponuda u cilju što veće transparentnosti i adekvatnog odabira dobavljača.

Konačnu odluku ipak je donijela Vlada, a na osnovu onoga što su o potencijalnim dobavljačima pred Vladom iznijeli iz ad hoc grupe, tačnije na osnovu onoga što je Vladi prezentirao sam Pehar, koji je na sjednici u četvrtak učestvovao video linkom jer je neposredno prije odluke o dobavljaču otišao u samizolaciju zbog navodnog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom.

U konačnici, za nabavku vakcina su odabrani MGM Farm iz Kakanja i Krajinagroup iz Banje Luka zbog najpovoljnije ponude. MGM Farm je garantovala da može prve vakcine isporučiti u roku od 72 sata. 

VEZANI TEKST - Novalić o vakcinama: Firme MGM Farm i Krajinagroup su odabrane zbog brzine nabavke i kriterija

Premijer Fadil Novalić je jutros za ove dvije firme poslao pisma namjere Zavodu. Pehar je ugovore s dobavljačima trebao potpisati već danas, ali do kraja radnog vremena to nije želio učiniti.

Premijer je na kraju radnog dana poslao e-mail Zavodu i Peharu, te naložio im da rade i za vikend, kao i da do 10 sati u ponedjeljak "želi da vidi potpisane ugovore", potvrđeno je Faktoru iz ureda premijera Novalića.  

Vlada FBiH je na današnjoj hitnoj, telefonskoj sjednici, donijela odluku o preraspodjeli 12 miliona KM s budžetske pozicije Federalnog ministarstva zdravstva na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Novac je predviđen za nabavku vakcina protiv COVID-19.