open-navfaktor-logo
search
Odluke o Domu naroda
Penzioneri poručili: Zakon o PIO-u osporila Narod i nepravda, nas 400.000 čeka povećanje penzija
Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine ogorčeni su zbog neusvajanja izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a koje bi im donijelo vanredno povećanje penzije do kraja marta. 
18.02.2022. u 14:27
get url
text

Dom naroda FBiH niti je usvojio niti je oborio zakon prekinuvši sjednicu. Pojedinim delegatima je bio sporan amandman koji je bio u sklopu Zakona, a koji je ranije prihvatila Vlada Federacije, a tiče se ispravljanja nepravde prema nosiocima srazmjernih penzija.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH, za Faktor tvrdi da su se izmjene Zakona o PIO-u jučer mogle usvojiti jer pred tim domom nije bila prekršena niti jedna procedura.

VEZANI TEKST - Drljača neće povući izmjene Zakona o PIO-u, delegatima poručili: Niste Ustavni sud, niste važniji od Zastupničkog doma

- Rekao sam jučer kada je prekinuta sjednica da je bolje bilo da je pao zakon nego ova pozicija. Ne znam kako izaći iz ovoga. Mislim da je jedini način nova procedura. Mi jučer nismo ništa donijeli, ni o čemu se nismo izjašnjavali, ne znam koja bi poslovnička odredba mogla vratiti taj zakon u popravak u okviru sadašnje procedure - kaže Hadžiavdić.

Jučer se zakon mogao usvojiti

Dodaje kako su se pojedini delegati brinuli o proceduri pred Domom naroda, kazavši da je ona prekršena. Čak se govorilo da se radi o kršenju Ustava FBiH.

- Pred Domom naroda FBiH nije prekršena nijedna procedura, ako je neko prekršio, onda je Zastupnički, ali pred našim nije ništa i sve se moglo prepraviti, ali eto... Jučer se zakon mogao usvojiti i to bez kršenja procedure pred Domom naroda. Ako su na Zastupničkom i prekršili neku proceduru, a ni u to nisam siguran, mi smo dobili tekst sa dva amandmana, koji su postali sastavni dio zakona, i mi smo imali pred sobom tekst i nijedan problem s aspekta našeg poslovnika nismo imali - kazao nam je Hadžiavdić.

Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, kazao je kako su ogorčeni jučerašnjim neusvajanjem zakona.

- To je bruka i sramota! Vidjeli smo ko je osporio zakon, Narod i pravda, mi ćemo ih prozvati Narod i nepravda! Konakovića i Čamparu i njihovu kampanju. Zbog tehničke greške koja se gumicom briše vratili su amandmane na doradu samo zato što je Vlada Federacije BiH bila predlagač toga, a premijer je iz SDA, a resorni ministar iz SBB-a.

Ne interesuje nas politička borba koja se odvija preko leđa penzionera. Nažalost, 400.000 penzionera će morati još čekati na vanredno povećanje penzija. Međutim, oni nisu svjesni šta znači penzioneru mjesec ili dva prije dobiti povećanu penziju za devet posto, koliko je trebalo iznositi vanredno povećanje i pet posto redovnog, to je 14 posto - naglašava Trakić i dodaje:

- Nije isto dobiti penziju 382 KM ili 440 KM, koliko iznosi najniža penzija sa povećanjem. I poručujemo im da se ne smiju više igrati time, politiku lomiti preko leđa penzionera, populacije koja je zaradila svoja primanja radom, stekla zakonom zagarantovano primanje. Umjesto da nam se penzije vanredno povećaju do trećeg mjeseca, to se neće se dogoditi zbog njihovog bahatog i neodgovornog ponašanja, do kraja šestog mjeseca.

"Penzioner nije mogao preživjeti ni ranije, a kako će sada"

Podsjeća da je redovno usklađivanje penzija 15. aprila, a koje se retroaktivno isplaćuje od 1. januara i to u maju.

VEZANI TEKST - Fadil Novalić o rekordnom budžetu Federacije, povećanju penzija, novcu za zdravstvo, rastu cijena...

- A gospoda misle steći populizam time što će osporiti jedni druge. Odgovorno vam tvrdim da su to iz Naroda i pravde uradili samo iz razloga što je na drugoj strani SDA, i netrpeljivosti prema njima. Osporili su zakon zbog tehničke greške koja se gumicom briše. Prije sedam dana litar ulja je bio 3,5 KM, a sada je 4,5 KM. Penzioner nije mogao preživjeti ni ranije, a kako će sada!? Vidjeli ste da ostane 120 KM kada isplati lijekove, režije, šta sada? - ogorčen je Trakić.

Prokomentirao je kako su se na jučerašnjoj sjednici Doma naroda FBiH delegati najviše interesirali hoće li moći i raditi i primati penziju, a prioritet je, prema njegovima riječima, trebalo biti vanredno povećanje penzija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.