Ovaj zakon nalazi se na predloženom dnevnom redu današnje vanredne sjednice Doma naroda PFBiH.

Iz svih općinskih, gradskih, kantonalnih udruženja i saveza penzionera su veoma oštra i negativna reagiranja na pokušaj favoriziranja pojedinih kategorija penzionera u odnosu na ostale penzionere čije su penzije skromne i ne zadovoljavaju osnovne životne potrebe.

Penzioneri su nezadovoljni s pokušajem privilegiranja penzionera bivših pripadnika Oružanih snaga BiH. Predloženim zakonom predviđa se da im iznos penzije bude u visini plaće koju trenutno primaju, a prema podacima Federalnog zavoda PIO.

Predstavnik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić naglasio je da se navedeni zakon našao na predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda i pored apelacije Vlade Federacije BiH Ustavnom sudu FBiH na odluku Zastupničkog doma, koji je ranije usvojio ovaj prijedlog zakona.

- Tražili smo da se navedeni zakon povuče s dnevnog reda da predstavnici predlagača zakona, Vlade FBiH i Federalnog zavoda PIO upriliče sastanak i temeljito razmotre sve okolnosti i pokušaju iznaći najprihvatljivije rješenje – rekao je Mehić.

Dom naroda uvažio je zahtjev Saveza udruženja penzionera FBIH da omogući prisustvo njihovog predstavnika sjednici i iznese stav Saveza.