open-navfaktor-logo
search
Noć protekla mirno
Peti dan protesta Srba na sjeveru Kosova
Građani općina Zvečen i Leposavić na Kosovu i u petak su se okupili kako bi izrazili protest zbog upada specijalnih jedinica Kosovske policije u zgrade tih općina.
02.06.2023. u 09:06
get url
text
get url
text

Ovo je već peti dan da mještani masovno izlaze na proteste, a prethodna noć protekla je mirno.  Ispred zgrade Općine Zvečan, iako u manjem broju, i dalje se nalaze pripadnici KFOR-a.  

Okupljeni nose transparente kojima poručuju da žele mir i slobodu. I ispred zgrade Općine Leposavić okupio se veliki broj mještana.

Američki vojnici KFOR-a jutros su zamijenili Italijane, koji su bili ispred zgrade te općine, a iza njih su i dalje oklopna vozila specijalne jedinice Kosovske policije. Također, i dalje stoji postavljena metalna ograda i dupla bodljikava žica.

Đaci općine Leposavić ni danas nisu u školskim klupama, jer se zgrada Općine u kojoj je specijalna jedinica Kosovske policije uselila gradonačelnika prošlog petka nalazi na putu do osnovne i srednje škole.

I maturanti su ove godine uskraćeni za defile i zabavu. Blokirani su i pogoni radnicima Flotacije "Trepča" te su tako ostali i bez proizvodnje od koje, kako su kazali, primaju plaće.

U ponedjeljak su, podsjetimo, izbili neredi na protestima u Zvečanu i u njima je povrijeđeno 30 vojnika KFOR-a u sukobu sa srpskim demonstrantima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.