open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Petnaest mjeseci od izbora: Šta je zajedničko svim nivoima gdje vlast nije formirana?
Petnaest mjeseci nakon održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, izvršna vlast na pojedinim nivoima još nije formirana. Zajednički imenitelj svim nivoima vlasti u kojima izborna volja građana do danas nije implementirana je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.
03.02.2020. u 19:15
get url
text

Zbog uvjetovanja te stranke Federacija BiH još uvijek nije dobila novu Vladu. HDZBiH insistira da se, prije formiranja entitetske vlade, na državnom nivou usvoje izmjene Izbornog zakona BiH.

HDZBiH je naročito zainteresiran za provedbu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" i to u skladu sa njihovom specifičnom interpretacijom te odluke. Međutim, ta odluka Ustavnog suda BiH je samo fragment paketa odluka koje državna zakonodavna vlast mora provesti, a u kojem je kao prioritet Evropska komisija izdvojila odluke Evropskog suda za ljudska prava, naročito u predmetu "Sejdić-Finci".

Pored apsurdnosti uvjetovanja formiranja entitetske vlasti usvajanjem zakonskog rješenja na državnom nivou, naročito "bode oči" činjenica da provedba presuda Suda iz Strazbura ne ovisi samo o "federalnim partnerima", već i od stranaka sa sjedištem u entitetu RS. Čak i u slučaju postizanja kompromisa između HDZ-a BiH sa jedne, te bloka probosanskih stranaka sa druge strane, što bi otkočilo blokadu u formiranju Vlade FBiH, vrlo je upitno da li bi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovi partneri prihvatili bilo koje rješenje kojim se implementira presuda u predmetu "Sejdić-Finci".

Vlast nije formirana ni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), a Vlada tog kantona je "talac" situacije na federalnom nivou, odnosno "talac" HDZ-a BiH.

Posljednji sastanak na kojem se razgovaralo o formiranju nove Vlade HNK održan je još u martu prošle godine, a novi pregovori su najavljeni za ovaj mjesec. Izvjesno je da će novu izvršnu vlast u HNK činiti isti sastav stranaka koje bi trebale činiti vlast i na federalnom nivou, s obzirom da HDZBiH, Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) imaju 24 od ukupno 30 mandata u Skupštini.

Ukoliko je oprečnost stavova u odnosu na probosanski blok po pitanju izbornog zakonodavstva prepreka za formiranje vlasti na nivou FBiH i u HNK, nameće se pitanje motiva opstruiranja formiranja vlasti u Kantonu 10.

HDZBiH je još početkom prošle godine postigao sporazum sa Hrvatskom demokratskom zajednicom 1990 (HDZ1990) o raspodjeli pozicija, ali nova Vlada tog kantona još nije formirana.

Te dvije stranke imaju 12 od ukupno 25 zastupnika u Skupštini Kantona 10. U pregovore o formiranju Vlade se namjeravaju uključiti i zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ali konkretnih pomaka po tom pitanju još uvijek nema.

Poziv na što skorije formiranje vlasti uputile su i ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Njemačke, ali u HDZ-u BiH, uprkos deklarativnoj privrženosti provedbi reformi i euroatlantskom putu BiH, očigledno ne namjeravaju odustati od svojih iracionalnih zahtjeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.