- Do sada je u Kantonu Sarajevo 50 pozitivnih slučajeva. Dva su retestirana, dakle nalaze se u fazi oporavka, ali su još  pozitivni. Do sada imamo četiri smrtna ishoda, broj potpuno oporavljenih je dva. Hospitalizirano je osam pacijenata, jedan je na respiratoru, a dvoje su sa tom nešto blažom kliničkom slikom i još su u fazi oporavka - kazala je dr. Pilav dodajući da mjesta opuštanju nema.

- Krizni štab je izdao apel za građane, da bez obzira na lijepo vrijeme, molimo vas da izlazite samo ako je to neophodno, radne obaveze ili nabavke namirnica ili lijekova - poručila je ona.   

Zdravstveni sistem Kantona Sarajevo, kazala je on, spreman je.

- Zdravstvene ustanove imaju dovoljan broj zdravstvenih radnika, govorim u ime skoro 6.000 zdravstvenih radnika koji su na svojim radnim mjestima i obavljaju svoje zadatke - istakla je dr. Pilav.   

Direktor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić je kazao da su poduzete sve aktivnosti i radnje u borbi protiv pandemije Covida-19, te da vode računa o svim pacijentima, što je, kako je kazao, puno zadataka koji se moraju istovremeno raditi.

Stoga je zamolio sve osiguranike i zdravstvene radnike da budu strpljivi.

Smatra da su dobre vijesti da je odobren prijem u radni odnos više od 60 zdravstvenih radnika, kao i prijem 50 radnika na održavanju čistoće.

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović kazao da nastavljaju sa aktivnostima čiščenja i dezinfekcije te da postoji dobra koordinacija štabova civilne zaštite na nivou općina, koji sa volonterima Crvenog križa KS vrše redovnu podjelu lijekova, hrane i higijenskih paketa penzionerima i drugima koji su u potrebi.