Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav je na press konferenciji Vlade KS i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) iznijela posljednje podatke o epidemiološkoj situaciji u KS. 

- Stanje na dan 6. april 2020. godine u 8 sati: u samoizolaciji su trenutno 1.054 osobe, iz samoizolacije je izašlo 2.680 osoba. Broj testiranih pozitivnih u posljednja 24 sata je pet, tako da se taj trend zapravo zadržava - rekla je Pilav.

Pojasnila je kako je u prethodnih osam dana zabilježen sličan ili isti broj pozitivnih. 

- Ukupan broj testiranih u KS je 640, a pozitivnih je 46, s presjekom u 8 sati jutros 6. aprila, od čega jedan retestirani. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na Klinici Podhrastovi smješteno je sedam naših sugrađana, od toga jedna osoba je na respiratoru, a dvije u oporavku i očekujemo njihov otpust - rekla je Pilav. 

Pilav je istakla kako su se dvije osobe potpuno oporavile.

- Razriješena je mjera kućne izolacije, dakle dva oporavljena sugrađana i čekamo retestiranje za još dva naša sugrađanina, da bismo onda, za nekih 48 sati, po pravilu drugog retestiranja, ukoliko testovi budu negativni, mogli reći da ćemo u tom momentu imati i povećan broj oporavljenih - rekla je Pilav. 

Ona je rekla da su 62 državljana BiH, koja su sinoć doputovala iz Švedske na Međunarodni aerodrom Sarajevo, smještena u studenskom domu na Bjelavama. Od jutros se rade medicinski pregledi.

- Prvi skrining govori da nema nekih posebnih poremećaja zdravstvenog stanja ove grupe stanovnika - rekla je Pilav.

Podijelila je i informaciju o smrtnom ishodu jednog medicinskog radnika dodajući kako je ukupan broj smrtnih ishoda u KS četiri.