open-navfaktor-logo
search
Preuzimanje u bankama
PIO FBiH vraća na snagu odluku: Penzioneri ponovo moraju u red zbog čekova, inače...
U Federaciji Bosne i Hercegovine od danas je ponovo na snazi odluka Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje o preuzimanju čekova za sve penzionere koji penzije primaju preko banaka, a koja je izazvala negodovanje kod jednog broja penzionera. 
01.07.2021. u 21:45
get url
text
Penzioneri, banka
get url
text

Ukoliko prođe tri mjeseca, a penzioner ne podigne ček s banke, doći će do automatske obustave penzije.

- Obaveza preuzimanja čekova bila je na snazi do početka pandemije koronavirusa. Zbog zaštite zdravlja penzionera tu smo obavezu privremeno, dok je epidemiološka situacija bila nepovoljna, stavili van snage. Kako su se epidemiološke prilike poboljšale, ponovo smo vratili obavezu preuzimanja čekova. Čekove je potrebno preuzeti u periodu od 90 dana, kako ne bi dolazilo do nepotrebne obustave isplate penzija - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

Zaustavljanje isplate penzije 

Osvrnuo se i na penzionerske komentare zašto banke, koje svaki mjesec naplaćuju održavanje računa, ne pošalju čekove svojih klijenata na kućne adrese i time olakšaju penzionerima.

- Mi ne možemo ulaziti u poslovne politike banaka i njihov odnos s klijentima, no jasno je da svako slanje pošiljki poštom podrazumijeva i određene troškove. Naši korisnici koji penziju primaju preko pošte, uz penziju uredno dobiju i penzionerski odrezak-ček. Korisnici koji penziju primaju preko bankovnih računa, ček preuzimaju u banci. Ukoliko korisnik penzije ne preuzme tri uzastopna čeka, banka je obavezna o tome obavijestiti Federalni zavod, a mi ćemo potom zaustaviti daljnju isplatu penzija. Isplata će se ponovno uspostaviti nakon što se korisnik obrati Federalnom zavodu i zatraži ponovnu uspostavu isplate - pojašnjava Kvesić.

Upitali smo da li postoji konkretan razlog zbog kojeg penzioneri moraju preuzimati čekove, da li je bilo zloupotreba ili im je preuzimanje čeka pokazatelj da li je neko živ.

Primao majčinu penziju šest mjeseci, a ona preminula 

- Svrha obaveze podizanja čekova je smanjivanje mogućnosti zlopotrebe u korištenju kao i obujmu korištenja prava. Činjenica smrti korisnika može se utvrditi i na druge načine, prvenstveno preko podataka koje nam dostavlja IDDEEA. Poznato vam je da je pravo na minimalnu i zagarantovanu penziju uvjetovano i mjestom prebivališta, odnosno to pravo nemaju korisnici koji žive u inostranstvu (osim u zemljama s kojima imamo potpisan sporazum takve vrste), te je stoga obaveza preuzimanja čekova prvenstveno dokaz da je korisnik prava stvarno nastanjen u Bosni i Hercegovini - rekao nam je Kvesić.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kazao nam je kako je dobio informacije s terena od predsjednika pojedinih općinskih odbora da je u proteklom periodu bilo zloupotreba.

- Rečeno mi je da je bio slučajeva da sin ima punomoć majke da podiže penziju, pa je to zloupotrijebio. Majka mu je preminula, a on je i narednih šest mjeseci uredno sa bankomata podizao penziju. Nije išao u banku, nije morao, tako da nije podizao ni čekove. Nije prijavio smrt majke - ispričao nam je Mehić.

Razgovarali smo i sa Suljom Bekanom, predsjednikom Udruženja penzionera Goražda, koji smatra kako nije humano tjerati penzionere da po vrućini idu u banke po čekove. Stava je kako ima mnogo načina da Zavod PIO utvrdi zloupotrebe.

Pozivam penzionere da ne izlaze 

- U ovoj državi je sve nakaradno, od toga da onaj koji ima 80 godina mora svake godine ovjeravati knjižicu, isto kao da će čovjeku porasti novi zubi. Treba da se reaguje na ovu odluku o preuzimanju čekova. Oni su nama odranije prijetili ako se u roku tri mjeseca ne uzmu čekovi da će se obustaviti penzija. U PIO-u nemaju šta da rade, njih ima mnogo, i previše, rade uz klima-uređaje i sada penzioneri moraju po ovoj vrućini da idu po čekove u banke. Sigurno ću da reagujem. Pozivam penzionere da ne izlaze jer im je zdravstvena zaštita ravna apsolutnoj nuli i još treba neko da ga dovede u situaciju da po ovoj vrućini doživi moždani udar ili sunčanicu. Oronulom zdravlju malo nedostaje - kazao je Bekan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.