open-navfaktor-logo
search
I danas u isto vrijeme
Pitanja postavljali zidovima: Članovi Vijeća ministara dužni biti na sjednicama Parlamenta BiH, ali...
Iako im je to i zakonska dužnost, članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prije sedam dana nisu prisustvovali sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a po svemu sudeći neće ih biti ni na današnjem zasjedanju Doma naroda bh. Parlamenta jer je u isto vrijeme zakazana sjednica Vijeća ministara.
02.03.2023. u 11:34
get url
text

Zakon o Vijeću ministara BiH je između ostalog propisao da "članovi Vijeća ministara imaju pravo i dužnost sudjelovati na sjednicama domova i radnih komisija Parlamentarne skupštine BiH".

Brojne kritike zbog nepoštivanja ove dužnosti upućivane su iz parlamentarnih klupa i cijeli prošli mandat.

- To je prošli mandat bilo jedno potpuno ignorisanje zakonodavne vlasti. To je jedna loša praksa koja je nastavljena i u ovom mandatu. Pa mi smo na sjednici Zastupničkog doma prije sedam dana postavljali pitanja zidovima umjesto predsjedavajućoj Vijeća ministara (Borjani Krišto) i ministrima – kazao je danas Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Parlamentu BiH.

Istakao je da je nevjerovatno da izvršna vlast ignoriše zakonodavnu koja ju je birala, ali i da je bilo nevjerovatno obrazloženje predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Zvizdića koji je kazao da je u isti dan zakazana sjednica Vijeća ministara i da će napraviti raspored održavanja sjednica tako da ne bude preklapanja sa sjednicama Vijeća ministara BiH kako bi njegovi članovi mogli prisustvvati sjednicama Zastupničkog doma.

- Nevjerovatno je obrazloženje da se moramo prilagođavati sjednicama Vijeća ministara. Zar nije logično da se oni prilagođavaju nama, da čuju naša pitanja i šta se dešava u zakonodavnoj vlasti. Po Ustavu, zakonu i poslovnicima o radu izvršna vlast mora biti na raspolaganju Parlamentu – dodao je Borenović.

Kakva je bila praksa u prošlom mandatu ilustruje rečenica Nebojše Radmanovića (SNSD) koji je, otvarajući konstitutivnu sjednicu Zastupničkog doma 1. decembra prošle godine, između ostalog rekao da pozdravlja sa zadovoljstvom Vijeće ministara koje "u ovolikom broju nije bio u čitavom prethodnom mandatu, ali mi je drago da su makar danas ovdje". Na čelu Vijeća ministara BiH u prethodnom mandatu bio je Zoran Tegeltija (SNSD).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.