open-navfaktor-logo
search
Nema uvjeta
Pivić: Nelagalno bi bilo da se na dnevni red sjednice Parlamenta uvrsti odluka o imenovanju Vlade FBiH
Protivpravna je namjera da se u dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uvrsti tačka dnevnog reda u vezi s potvrđivanjem Odluke o imenovanju Vlade FBiH, smatra zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nezir Pivić.
03.04.2023. u 15:19
get url
text

Ističe da Odluka ne sadrži ustavom propisane elemente punovažnosti, to jeste potpise predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BIH i da time ne ispunjava uvjete da bude uvrštena na dnevni red "niti takva neustavna odluka proizvodi pravne učinke".

VEZANI TEKST - Izglasavanje nove vlade bez potpisa potpredsjednika FBiH ne smije doći ni na dnevni red, to bi bilo krivično djelo

- Međutim, u okolnostima da neustavna odluka bude uvrštena u dnevni red, a što je suprotno odredbama Poslovnika, takvo ponašanje konstituisat će protivpravno stanje sa štetnim i na demokratsko društvo razarajućim posljedicama. U praksi, bio bi to pokušaj stvaranja paralelnih i neustavnih institucija vlasti i suspenzija ustavnog i pravnog poretka. Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u svome dosadašnjem radu ustavne i poslovničke odredbe shvatalo je kao sugestiju, a ne kao obavezu koju moraju poštovati. Poslovnik je "tumačen" proizvoljno, ne sa ciljem održavanja zakonitih sjednica već sa ciljem izvršavanja političkih ciljeva - saopćio je Pivić.  

Izrazio je duboku zabrinutost zbog "(ne)rada" Zastupničkog doma i neodržavanja sjednica, ali da ipak najveću zabrinutost izaziva, kako navodi, činjenica da se rad Doma uređuje prema političkim potrebama, a ne prema Poslovničkim odredbama.

- Čak i u takvom nepravu, uvrštavanje neustavne Odluke u dnevni red bi bio korak dalje i uveo bi nas u nepoznato i nepredvidljivo područuje sa nesagledivim posljedicama - zaključio je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.