Plenković je uoči sastanka na Brdu kod Kranja istaknuo kako su ciljevi sastanka EU - Zapadni Balkan ojačati ulaganja u države regije, omogućiti njihovu bolju međusobnu povezanost, brži ekonomski rast te kvalitetnije socijalne uvjete za sve građane susjedstva.

- Za Hrvatsku je posebno bitno da se nastavi proces pregovora, da se što prije otvore pristupni pregovori za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Smatramo da su te dvije zemlje to zaslužile i mi ih na tom putu podržavamo. Posebno nam je bitna Bosna i Hercegovina, zemlja s kojom Hrvatska graniči više od hiljadu kilometara, u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda i danas ćemo se zalagati za njihovu ravnopravnost, za poštivanje i slova i duha Dejtonsko-pariskog sporazuma - izjavio je Plenković.

Dodatno je pojasnio kao očekuje da političke stranke i institucije u Bosni i Hercegovini izmijene izborno zakonodavstvo uoči predstojećih izbora koji su u oktobru 2022. godine i to "na način da se svi osjećaju legitimno zastupljeni u institucijama BiH i da sva tri naroda zajednički djeluju na evropskom putu i reformskom procesu uz punu koheziju društva u BiH".

- Hrvatska je zagovornik proširenja, članica koja je posljednja ušla u Evropsku uniju i to svoje iskustvo i uvjerenje da je to jedini put za razvoj naših susjeda ćemo vrlo snažno ponoviti - kazao je Plenković.

Izjavio je kako nema zakazan sastanak s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem te kako će se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastati neformalno. Dodao je, kako će, što se tiče odnosa sa Srbijom, govoriti o pravu na hrvatski jezik i udžbenike u školama za hrvatsku manjinu u Srbiji te o pitanju nestalih.