Plenković je kazao kako Izborni zakon onemogućuje Hrvatima da biraju svoje legitimne predstavnike kako bi bili ravnopravni s ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

- Sve ovo vrijeme smo podržavali napore međunarodne zajednice, razgovarali s političkim strankama u BiH kako bi se postigao konsenzus i ispravile nepravde po kojima Hrvati nisu ravnopravni s ostala dva konstitutivna naroda - kazao je Plenković.

- Mi ćemo učiniti sve da se isprave te loše postavke, ali da to dođe na način koji će omogućiti Hrvatima da budu ravnopravni i da se to dogodi što prije - kazao je hrvatski premijer Plenković te dodao kako se nada političkoj podršci od Svete Stolice kada je u pitanju položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Plenković je upoznao tajnika Parolinija da je Bosna i Hercegovina za Hrvatsku susjedna i prijateljska zemlja u kojoj su Hrvati konstitutivan narod, te da je Hrvatska prvi vanjskotrgovinski partner BiH i drugi investitor.

- Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom gradi mostove i to ne samo mostove u političkom smislu, ali su nam važni temelji, jednakost i ravnopravnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini - kazao je Plenković.

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin poručio je da Vatikan pridaje veliku važnost poštivanju jednakopravnosti triju naroda u Bosni i Hercegovini.

Parolin je rekao, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem da je misija i predanost Vatikana da uvijek zagovara priznanje jednakopravnosti triju naroda u BiH.

- Želimo da to postane stvarnost. To je naša želja i obaveza - rekao je državni tajnik, dodavši da Vatikan mora nastaviti "naglašavati međunarodnoj zajednici opasnost situacije u BiH i posljedice koje ona može imati na stabilnost te države i regije".

Hrvatski sabor započeo je danas sjednicu govorom državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina, koji je u posjetu Hrvatskoj stigao u povodu 30. godišnjice priznanja RH i uspostave diplomatskih odnosa te 25. godišnjice ratifikacije ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.