- Ako dobro shvaćam njegove ideje, da se spriječe Švedska i Finska da postanu članice NATO-a. Hajdemo, prvo rasvijetliti uloge svakog od nas. On već mjesecima zastupa proruske stavove, to je jasno i to je nekoliko puta kazao, dok Švedska i Finska još nisu ni kazale, niti imale razloga za strah, da žele pod taj kišobran član 5. Takav stvar protiv proširenja NATO-a je proruski stav i on to jedini izgovara. O kritikama i ocjenama Ukrajine neću ni govoriti. To je za nas sve skupa štetno u vanjskopolitičkom smislu - naglasio je Plenković. 

VEZANI TEKST - Milanović: Izdajnik je ko glasa za primanje Švedske i Finske u NATO bez izborne reforme u BiH

- Ne znam je li to identitetska kriza ili identitetska transformacija. On je išao Komšiću, držao je žestoke govore Komšiću u kampanji, to je lako provjerljivo. Dva puta. Inženjering je bio takav da je Komšić imao više ne samo od Čovića nego i od Džaferovića. Komšić je kao Hrvat dobio više glasova od bošnjačkog člana Predsjedništva, to je nemoguće - poručio je Plenković.

Plenković je istakao kako on i njegova vlada smatraju da se izborni zakon u Bosni i Hercegovini mora promijeniti, te da Vlada radi na tome konzistentno.

- Mi razgovaramo s Hrvatima u BiH i partnerima u međunarodnoj zajednici - poručio je.

Naglasio je kako se radi o licemjerstvu, a kojemu je jedini cilj raditi štetu Vladi i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

- Od Komšićevog jarana došao je do toga da bi blokirao Švedsku i Finsku, ali ne on, nego da to naprave saborski zastupnici, a ako neće onda su izdajnici. On zloupotrebljava Hrvate u BiH. Možda želi i da Hrvatska ne ispuni svoje neke strateške ciljeve - poručio je Plenković.