open-navfaktor-logo
search
14. septembar
Po broju delegata najveći Kongres od osnivanja SDA: Otkrivamo imena kandidata za predsjednika i potpredsjednike
Na Kongresu će se birati predsjednik stranke, devet potpredsjednika, članovi Glavnog odbora te Nadzorni odbor i Etički odbor
31.08.2019. u 12:48
get url
text

Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) bit će održan 14. septembra u Zetri, a sudeći prema broju delegata koji će učestvovati u radu, bit će to najveći Kongres SDA u historiji te stranke. Prisustvovat će 1.340 delegata, među kojima su predstavnici SDA u zakonodavnoj vlasti na svim nivoima, izabrani delegati te 30 delegata iz mreže SDA u dijaspori.

Na Kongresu će se birati predsjednik stranke, devet potpredsjednika, članovi Glavnog odbora te Nadzorni odbor i Etički odbor. Proces dostavljanja kandidatura je već okončan, a sve općinske organizacije su za novog predsjednika SDA, prema informacijama Faktora, predložile aktuelnog lidera te stranke Bakira Izetbegovića.

- Statut SDA nalaže da se za sve pozicije koje bira Kongres izbor vrši tajnim glasanjem, ali istovremeno predviđa mogućnost da, ukoliko se za neku poziciju ne prijavi veći broj kandidata od broja koji se bira, kao što je to u ovom slučaju, Kongres može većinom glasova odlučiti da se izbor vrši javnim glasanjem, odnosno aklamacijom – pojašnjavaju iz SDA.

Potpredsjednici i Glavni odbor

Za pozicije potpredsjednika stranke su, saznajemo, stigla 52 prijedloga. Uvjet za kandidaturu je prijedlog najmanje pet općinskih organizacija ili jedna kantonalna organizacija ili jedna regionalna organizacija SDA. Izborna komisja stranke je nakon pregleda pristiglih prijedloga ustanovila da 28 kandidata ispunjavaju navedene uvjete.

Po broju kandidatura se izdvajaju Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Ramić i Adil Osmanović, a po broju kandidatura za potpredsjednicu stranke se izdvajaju Melika Mahmutbegović, Senija Bubić i Alma Čolo. Konačnu listu kandidata za potpredsjednike predlaže novoizabrani predsjednik stranke, uz konsultacije sa Kadrovskom komisijom.

Kongres će birati i 83 člana Glavnog odbora SDA, koji se biraju na način da je svaki kantonalni i regionalni odbor zasebna izborna jedinica i svaki od njih je dostavljao svoje preliminarne liste kandidata. Na izbornim listama će se tako naći ukupno 207 kandidata, razvrstanih po kantonalnim ili regionalnim odborima. Tako će se, primjera radi, 13 članova Glavnog odbora sa prostora Kantona Sarajevo birati sa liste od 45 kandidata.

- Utvrđeno je da na svakoj kandidatskoj listi mora biti najmanje 20 posto manje zastupljenog spola i najmanje 20 posto mladih, odnosno osoba koje imaju manje od 33 godine. Izborna pravila su postavljana tako da se osigurava izbor najmanje 15 posto članova manje zastupljenog spola i najmanje 15 posto mladih u konačnom sastavu Glavnog odbora – pojašnjeno nam je.

Gosti

Za Nadzorni odbor, koji broji pet članova, pristiglo je oko 50 kandidatura, a Kadrovska komisija je listu suzila na 11 kandidata. Konačnu listu kandidata za Nadzorni odbor predlaže predsjednik stranke nakon konsultacija sa Kadrovskom komisijom. Kada je u pitanju Etički odbor, bira se 11 članova, a pristiglo je oko 70 prijedloga iz svih općinskih organizacija. Kadrovska komisija je suzila listu na 11 kandidata, koju će u konačnici predložiti predsjedniku stranke.

Izbor članova Predsjedništva SDA je postkongresna aktivnost, a 15 članova će po položaju biti dio tog stranačkog tijela. To su predsjednik, potpredsjednici, generalni sekretar te predsjednici Asocijacije mladih, Asocijacije žena i Asocijacije veterana. Ostalih 16 članova se biraju u dvije etape. Prvih osam članova tajnim glasanjem bira Glavni odbor sa liste koju predlaže predsjednik nakon konsultacije sa potpredsjednicima. Posljednjih osam članova se biraju prihvatanjem liste koju predlaže predsjednik stranke, a ta lista služi za izvršavanje korekcija ukoliko u Predsjedništvu stranke nije osigurana minimalna zastupljenost žena ili mladih te adekvatna etnička zastupljenost

Kongresu će, pored delegata, prisustvovati oko 250 gostiju, među kojima su diplomatski predstavnici te predstavnici drugih političkih stranaka i nevladinih organizacija. Među gostima će biti i predstavnici njemačkog CDU-a i švedske Stranke umjerenih.

VEZANI TEKST - Velike promjene i u SDA: Ovo su ključne izmjene u Statutu stranke

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.