open-navfaktor-logo
search
Simbol ZOI'84
Počelo rušenje Austrijske kuće, nova se gradi na proljeće
Na istom mjestu izgradit ćemo moderan objekat u kojem će biti smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina, kazao je načelnik Ajnadžić
04.10.2018. u 14:05
get url
text

Načelnik Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić potpisali su Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar u svrhu izgradnje Austrijske kuće u parku u ulici Patriotske lige gdje je i bila izgrađena 1984. godine u vrijeme održavanja Zimske olimpijade u Sarajevu.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je vlasnik i posjednik zemljišta i devastiranog objekta Austrijske kuće, a ovim ugovorom se Općini Centar daje pravo građenja  Austrijske kuće, pa su radnici građevinske firme Bosman danas počeli sa uklanjanjem devastiranog objekta.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je ovaj projekat visoko na ljestvici prioriteta Općine Centar.

- Današnjim potpisivanjem ugovora o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar stekli su se osnovni pravni preduvjeti za izdavanje odobrenja za građenje. Općina Centar je osim učestvovanja u izradi planskog dokumenta, provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Austrijske kuće. Prvonagrađeni rad je bio podloga za naručivanje i izradu idejnog projekta te izdavanje urbanističke saglasnosti. Na ovom prostoru ćemo izgraditi jedan moderan objekat u kojem će biti smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina. Očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti i glavni projekat, te na proljeće započeti sa izgradnjom objekta - kazao je Ajnadžić.

Prema riječima direktora Hulusića realizacija ovog projekta je od kapitalnog značaja, ne samo za Općinu Centar, nego i Kanton Sarajevo.

- Kompletna parcela na kojoj se nalazi objekat Austrijske kuće u vlasništvu je Kantona Sarajevo, a njom gazduje Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Zavod za izgradnju će do kraja biti uključen u realizaciju projekta izgradnje objekta s obzirom na to da je riječ o projektu koji je od kapitalnog značaja. Projekat izgradnje Austrijske kuće za građane Sarajeva ima simboličnu vrijednost - rekao je Hulusić.

Općinsko vijeće Centar 22. maja 2018. godine donijelo je Odluku o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza radi osnivanja prava građenja u svrhu izgradnje Austrijske kuće. Na ovaj sporazum je prethodno Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, a zaključen je između Općine Centar, Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Prema odredbama ovog sporazuma, Općina Centar je nosilac prava građenja i investitor izgradnje objekta Austrijske kuće. Pravo građenja zasniva se na 99 godina, a za to vrijeme Općina neće plaćati mjesečnu naknadu za zemljište čiji je vlasnik Zavod za izgradnju. Nakon izgradnje objekta Općina će ustupiti Ministarstvu pravde i uprave dio objekta za potrebe uspostavljanja Evropske kuće nacionalnih manjina, bez naknade za vrijeme dok traje pravo građenja. Nakon prestanka tog prava Zavod za izgradnju postaje vlasnik izgrađenog objekta Austrijske kuće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.